Галина Стоянова: Този мандат ще бъде насочен към децата и младите

3623
Галина Стоянова: Този мандат ще бъде насочен към децата и младите
Снимка: община Казанлък

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова спази обещанието си и внесе за разглеждане по комисии доклад със своите три предложения, част от нейната визия за по-социална политика в общината. Тя обяви новината на брифинг с журналисти в Зала №6 на Общината, в който участва и заместник-кметът Лилия Цонкова.

На тържествената сесия на новия Общински съвет на Казанлък Галина Стоянова заяви, че ще внесе предложенията на първото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде обсъждан бюджетът на Община Казанлък за 2020 г. „Целим да покажем, че в общинския бюджет има място за политика, която да допринася за отглеждането и образоването на децата и го правим не с популистки мерки, а разумно и отговорно. Защото ние гледаме на грижата за децата, тяхното възпитание и образование като на двустранен процес – Община и родители.“, посочи Кметът на Община Казанлък. „Ако в първия мандат работихме основно за инфраструктурата – трудоемко и скъпо начинание, във втория – в сферата на образованието, то в третия мандат няма да отстъпя от желанието си да работим за децата и младите хора.“, заяви Галина Стоянова. На вниманието на общинските съветници тя предлага три облекчения за младите семейства:

- Едногодишна финансова помощ за всяко новородено дете в община Казанлък с постоянен адрес, чиито родители се осигуряват и не получават социални помощи, под формата на ваучер, на стойност от 500лв. за необходимото количество памперси за отглеждането на новороденото през първата година. Заместник-кметът Лилия Цонкова съобщи, че ще бъде разработена ясна процедура, с конкретни изисквания към родителите, като например да са навършили 18 години, поне единият от двамата да има постоянно жителство на територията на община Казанлък най-малко за последните 3 години, да имат средно образование, да не са с прекъснати здравни осигуровки. Ако семейството има повече от едно дете, другите да посещават детска градина или училище, според възрастта, да е имунизирано по Националния имунизационен календар. „По този начин показваме специалното си отношение към новородените деца в община Казанлък, удвояваме грижата за младите семейства в Бюджет 2020 и то за отговорните родители и семейства“, коментира Кметът Галина Стоянова.

Родителите ще могат да кандидатстват за еднократната финансова помощ през цялата година, а максимално скоро по Закона за обществените поръчки ще бъде обявена процедура за избор на изпълнители за ваучерите.

- Намаляване с 50% на купона за храноден на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в Детска млечна кухня, който сега е 1 лев до символичните 0,50 лв.

- Увеличаване с 50% на стойността на един храноден на децата в детските ясли и детските градини за сметка на Общинския бюджет, за да се хранят децата от 3 до 7 години с още по-качествените продукти за тяхното здраве.

В мотивите си към Общински съвет – Казанлък Галина Стоянова посочва, че през цялото време на нейните мандати като кмет основните приоритети на ръководството на Община Казанлък са сферите, които засягат пряко младите хора и децата в региона, с осигуряване на здравословна жизнена среда.

В Казанлък работи единственото в цяла България Общинско предприятие „Кухня-майка, в т. ч. дейност „Детска млечна кухня“, което осигурява хранене на децата от 10-месечна възраст до 7-годишна на територията на цялата община. За 4 години предприятието доказа икономическия ефект, прозрачност и засилен контрол върху разходите по отношение храненето на децата в детските ясли и детските градини, като същевременно качеството на предоставяната услуга бе значително подобрено. От началото на м. ноември 2019 г. бе извършена промяна на Наредба № 6 от 10 август 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. С промените се цели да се хармонизират условията за хранене на децата с най-новите европейски изисквания, за да се избегне затлъстяването и детското меню да стане максимално разнообразно: с повече кисело мляко и млечни продукти, пълнозърнести храни, свежи плодове и зеленчуци. Промените налагат завишаване на средствата, необходими за закупуване на хранителни продукти за нуждите на Общинско предприятие „Кухня-майка, в т. ч. дейност „Детска млечна кухня“, но Община Казанлък не само няма да завиши стойността за един ден престой в детска ясла/детска градина, а ще намали стойността на един купон за храноден на дете, ползващо услугата „Детска млечна кухня“ от 1,00 лв. на 0,50 лв.

Новите мерки, които Кметът Галина Стоянова предлага целят да стимулират раждаемостта, да задържат младите хора в училище до получаване на средно образование, да задържат образовани семейства в община Казанлък, както и да привлекат нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора