Хиляди се събират за XIV събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските бани

4410
Хиляди се събират за XIV събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските бани
Снимка: Община Стара Загора

Над 4000 участници - любители на българския бит и култура се събират на 24 и 25 август на Старозагорските бани за XIV Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. 

Програмата започва в 9 часа на 24 август, а от 11 часа е официалното откриване. Участниците ще се представят на две сцени в парка на курорта през целия ден. Гала концертът на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ - Стара Загора е от 19 часа. В 21 часа ще започне демонстрацията на нестинарски танц. В неделя от 9 часа продължават изявите на участниците на двете сцени, а в 16 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Журито, което ще оценява изпълнителите, е в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева, доц. д-р Валентина Райчева, Христо Иванов и Ангел Чакъров. Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Наградата на Младежкото тракийско дружество.  

В съпътстващата програма на събора ще има детски творчески работилници „Съхранено с любов - сътворено с талант“, в къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Ще могат да се забавляват и с разучаването на игрите „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др. В Селския двор ще покажат живата традиция „Добра среща“, самодейни състави ще  посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, ще има демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.

В изложбата „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева ще бъде представена Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, в „Хубост българска“ - фотографии на Елена Тилова. В "Хоро на мегдана" оркестри и танцови школи ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната. В традиционната Улица на занаятите майстори ще предлагат стоката си, а за желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани. 

Организатори на събора са община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Обществото за фолклор и Народно читалище „Христо Ботев 1952“ - Старозагорски бани.

Във връзка с провеждането на събора „Богородична стъпка“ община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на 24 и 25 август за осигуряването на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието автобусите до с. Старозагорски бани и околните села  ще се движат само по околовръстния път на курорта - през хотелската част. Автобусите, обслужващи линии с номера 9, 91 и 92 ще спират на спирки: „Армира“ - „Мини Марица-изток“ - „Старозагорски бани-поща“ - „Старозагорски бани-обсерватория“ и ще обръщат на разклона за село Сулица. 

В събота, 24 август, ще има осигурен допълнителен курс с час на тръгване 22 часа от Старозагорски бани – център, който ще мине и през обиколния маршрут. Участниците и гостите на празника могат да ползват действащите автобусни линии до с. Старозагорски бани, съгласно утвърдените  маршрутни разписания. Разписанието на линиите за двата дни тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора