Хрищени - българският дом на райската ябълка

19807
Хрищени - българският дом на райската ябълка
Снимка: Aктуално

Тази година на 17 ноември старозагорското село Хрищени за дванадесети път отбеляза празника на райската ябълка. На площада в центъра на най-голямото старозагорско село се събраха хора от селото и околностите на Стара Загора, официални гости.

"Това мащабно събитие е възможно да се случи само с обединените усилия на всички живущи в селото. Това се случва с душа и неуморен труд - благодаря на всички, които спомагат да се случват такива празници”, поздрави хрищенци заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Радка Желева, кметица на Хрищени със задоволство съобщи, че посадените преди 12 години фиданки, когато се поставя началото на празника, вече пълнят кошниците и сърцата на хората от селото.

Традиционно беше подредена тематична изложба на децата от детска градина „Лилия“ и основно училище „Христо Ботев“ в селото. Децата и групите за автентичен фолклор и за стари градски песни от Народно читалище “Стефан Генчев” (НЧ) пък се погрижиха за доброто настроение на празника в студения есенен ден.

Най-интересната част от празника обаче са конкурсите за най-голям добив, най-едър плод, най-пивка ракия и изложбата-базар “Произведено в Хрищени”, на който се показват продукти, произведени от жителите на селото не само от райска ябълка, прочутата хрищенска лютеница, местния специалитет „пръскана халва“, както и продукти на фирмите, работещи на територията на селото и даващи работа на жителите му.

Като влизаш по това време на годината в Хрищени отвсякъде намигат оранжевите плодове на екзотичния плод, превърнал се в негова емблема. С появата на празника на райската ябълка се появява и шеговитият девиз на селото „За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени“. Идеята в селото да има и есенен празник, освен традиционния събор на Гергьовден, е на тогавашния секретар на НЧ „Стефан Генчев“ Мария Колева. През годините тя се обогатява и доразработва, за да става все по-богат и по-пъстър празникът, който вече привлича и почитателите на автентичния фолклорен костюм.

Хрищенци мечтаят туроператорите да обърнат внимание на красотата на празника и да включат дестинацията в маршрутите си.

Защо райска ябълка и защо в това село? През 30-те години на ХХ век местният свещеник отец Николай, приятел на главния овощар на Борис ІІІ, носи в Хрищени първите дръвчета райска ябълка, която идва от Китай и Япония. Днес в два от селските дворове има дървета на над 80 години, отрупани с плод. Повече от 150 са дърветата в селото - почти във всеки трети двор.

В Хрищени виреят няколко сорта райска ябълка - хиротаненаши, костата, хиакуме. Последния хрищенци наричат „ядливи“, но не защото само той се яде, а защото плодовете му могат да се хапват веднага, без да се чака да омекнат. От плодовете с по-твърдо и и по-стегнато месо се прави показаният за първи път тази година на базара компот и традиционното сладко.

Иначе хрищенските домакини приготвят с райска ябълка баници и сладкиши, а мъжете - ракия…

Климатът в селото е добър за отглеждане и на други екзотични растения като нар, маслини, киви, лимон портокал…

Близостта на селото със Стара Загора вероятно е една от причините още през 30-40-те години на ХХ в. в много от градските дворове да се засаждат дръвчета райска ябълка. И въпреки че къщите в дворовете вече ги няма, дърветата са оцелели. Дори има бистро с име “Райската ябълка” заради оцелялото и до днес дърво в широкия център на града.

Хрищени е най-голямото село в община Стара Загора с повече от 2000 жители с постоянен адрес и около 300 с настоящ. В детската градина има 86 деца от яслена до подготвителна група, а в училището - 108 ученици от подготвителна група до 7-и клас.

Райската ябълка за доста хора има странен вкус, но плодовете й имат богат и ценен химичен състав - калий, магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед, йод. Съдържа провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е, пектинови вещества, глюкоза и органични киселини. Заради тях днес се използва за лечение на настинка и кашлица, анемия и стомашно-чревни нарушения, разранени венци, диабет, заболявания на щитовидната жлеза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора