X
 
 

Ян Енглерт пристига в Стара Загора за кинофестивала "Златната липа 2019" (СНИМКИ)

3000 0
Ян Енглерт пристига в Стара Загора за кинофестивала "Златната липа 2019" (СНИМКИ)
Снимка: Кинофестивал "Златната липа"
Полският актьор Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във филма на Въло Радев "Осъдени души", пристига в Стара Загора като специален гост на седмото издание на кинофестивала "Златната липа". Той ще получи специалната награда "Златна липа 2019" за цялостен принос в киното, а на 2 юни ще открие своя звезда в Алеята на липите. Той ще посади и свое дръвче, което ще се нареди до засадените от предишните носители на наградата Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева и Васил Банов. С един от най-известните филми с участието на полския актьор - "Голямото прецакване” (1992), ще бъде открит фестивалът.

76-годишният Енглерт оставя сериозна следа в българската кинематография с участието си в "Осъдени души" през 1975-а. В родната Полша е сред най-известните актьори, режисьори и театрални педагози. Като актьор дебютира още на 14 години във филма "Канал" на режисьора Анджей Вайда. След като завършва Националната академия по драматично изкуство "Александър Зелеврович" във Варшава, постъпва в трупата на Съвременния театър, от 1981 до 1994 играе в Полския театър, а след това - в Народния театър, на който е артистичен директор от 2003 г. В кариерата си има над 100 филмови и театрални роли.

Ян Енглерт е и известен педагог по актьорско майсторство в родината си. От 1981 до 1987 г. е декан на Факултета по актьорско майсторство в Държавното висше театрално училище, а след това три пъти заема длъжността ректор. Тази година беше удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално