Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е без морални устои (СНИМКИ) 

4726
Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е без морални устои (СНИМКИ) 
Снимка: Община Стара Загора

Стара Загора тържествено отпразнува 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честването започна с отслужване на празничен молебен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм „Св. Николай“. 

След него литийно шествие, водено от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорския митрополит Киприан, заместник-кметовете Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание, старозагорски депутати, областния управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, началника на Регионалното управление на образованието (РУО) Татяна Димитрова, се отправи към общинската зала „Петко Рачов Славейков" за тържествената церемония по връчване на наградите „Стара Загора” и "Млада Загора”. 

Началото й даде църковният хор при катедралния храм „Св. Николай“ с акапелно изпълнение на националния химн и химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.

С „Родна реч“ на Ран Босилек поздрав към присъстващите отправи 6-годишната Стефани. 

„Това е може би най-хубавият български празник, който заслужава да празнуваме на площада. За съжаление тази година не можем да проведем традиционното шествие, но трябва да благодарим на Бог, че запази града ни и всички нас“, каза кметът Живко Тодоров. Той благодари на всички учители, дейци на културата и заетите в сферата на образованието, „защото благодарение на вашия неуморен труд и всеотдайна работа българските деца се възпитават по правилен начин и държавата ни има развитие. Благодарение на вас делото на Кирил и Методий се продължава и сега. В основата на всичко е образованието, едно общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои“, допълни Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката и образованието и в изкуството и културата.

Народно читалище „Родина-1860“ е тазгодишният носител на колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството. Тази година културната институция навършва 160-години от основаването си и активно присъства в културния и обществения живот на града и страната. То е родоначалник и пазител на музикалните и театралните традиции на Стара Загора и десетилетия е съвременен център за знание и творческо възпитание на цялата общност.

Бяха присъдени две индивидуални награди "Стара Загора" направление „Култура и изкуство“.

На Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера - Стара Загора, за висок професионализъм, новаторски дух и безспорен личен принос за изключителните постижения на трупатя и 

на Иван Матев - за големия му принос за опазването на културно-историческото и литературното наследство на Града на поетите през годините за и възраждането на музей "Литературна Стара Загора". 

Доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН, Стара Загора, и директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, създател на Националната школа по астрономия и астрофизика, и 

проф. Жеко Ганев, създател и ръководител на старозагорска фирма, разработила и внедрила над 1200 инсталации у нас и в чужбина за обработка на питейни, отпадни и силно замърсени води, са носители на двете индивидуални награди „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“. 

Йоан Михайлов, ученик от 4-ти клас на Средно училище (СУ) „Максим Горки“ получи индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за завоюван диамантен медал на финалите на световното математическо състезание World Mathematics Invitational в Япония.

За втора поредна година в направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ беше удостоен ученическият театър на испански език на СУ „Максим Горки“ за завоюваната втора награда на националения конкурс за театър на испански език.

15 ученици от Профилираната природо-математическа гимназия (ППМГ) „Гео Милев“ са отличени с грамоти за участие в националните олимпиади и състезания за учебната 2019/2020 година.

За 25-годишнината от създаването на Тракийския университет, Община Стара Загора връчи плакет за активно присъствие в живота на града ни и постигнати високи академични резултати на ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков.

По призива на Иванка Сотирова всички присъстващи ръкопляскаха в знак на благодарност към всички учители, културни дейци и просветители.

След края на церемонията пред сградата на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър, бяха издигнати националния флаг и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз.

По традиция към небето полетяха символите на знанието - балони с буквите от българската азбука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на "Маратон Стара Загора" 2024

Предстои да бъде отворена електронната система за записване на първокласници в Стара Загора

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора