Казанлък отчита успешен туристически сезон и ръст на посетителите за 2016 г.

8745
Казанлък отчита успешен туристически сезон и ръст на посетителите за 2016 г.
Снимка: Thinkstock

Какъв бе туристически сезон 2016 г. за община Казанлък, как изглежда средностатистическият профил на туриста, който посещава региона, и какво ново около Фестивала на розата и Празника на тракийските царе, разговаряме със Сребра Касева, началник на кабинета на Община Казанлък по време на 34-та Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО в Интер Експо Център в София.

На какво заложи община Казанлък при представянето на туристическия продукт на изложението Ваканция/СПА ЕКСПО?

Очакваме 10% ръст на туристите за Лято 2017

Прогнозите за този летен сезон са за ръст на туризма със 7 – 10%. Ранните записвания от Русия и Германия са повече спрямо година ...

Тази година​ община Казанлък залага на една по-различна визия. Дълги години сме се представяли като Долина на розите, но миналата година видяхме, че нашият Фестивал на розата, който вече е с повече от стогодишна история, толкова много се разрасна и толкова много печели овациите и посещенията на туристите и гостите на Казанлък, че колкото и нескромно да звучи, ние нямаме място в празничните дни за прием на повече туристи и гости. Ето защо решихме да заложим на Казанлък като Долина на траките и визията ни тази година на щанда е с точно тази насоченост и тематика.

Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

Как отчитате 2016 година по отношение на туризма в общината?

Туристопотокът изключително много нарасна. Само по Празника на розата имаме засечени над 100 000 туристи. Но не е само Празникът на розата, разрастваме и празниците в Долината на тракийските царе, които са в края на месец август. Всъщност имаме много други събития, които привличат туристите през цялата година. Работим за превръщането на Казанлък в целогодишна туристическа дестинация. Интересно е това, че по данни на хотелиерите нощувките на община Казанлък са заети през цялата година, което означава, че туристи идват не само по празниците, те идват, за да посетят нашите културно-исторически забележителности.

Има ли представа общината какъв е профилът на средностатистическия турист, който посещава Казанлък и региона?

18 000 туристи са посетили Ивайловград през 2016 г.

Как се развива регионът на Ивайловград и какви са тенденциите в туризма и винопроизводството, разговаряме с Красимир Димитров от Турист...

Да, ние правихме миналата година такова изследване какъв е профилът на туристопотока. Зависи за коя част от годината говорим. Разбира се, когато става дума за периода по Празника на розата, туристите са изключително чужденци, които идват, за да посетят някои дори само Празника на розата. Но през останалата година говорим за вътрешния туризъм, който е свързан със семейния туризъм.

Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

Какви приходи от туризъм постъпват към хазната на община Казанлък?

Приходът от туристически данък ние го следим много стриктно всяка година, за да заложим разходите по туристическия календар, който имаме гласуван от общинския съвет, ние трябва да заложим приходите. Разбира се, приходите ни от туристически данък са около 25 000-27 000 лева. Но пък ние работим изключително много в насока продажба на билети по Фестивала на розата, както и по тракийските празници. От тези дейности също можем да се похвалим, че от година на година приходите ни са изключително завишени.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю