Казанлък стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата

1743
Казанлък стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата
Снимка: Община Казанлък

На 23.05.2022 г. започват безплатни очни прегледи на децата от IV-та възрастова група в детските градини и техните филиали в община Казанлък. Прегледът трае по-малко от минута, но може да даде изключително важна информация за очите на детето и да се вземат навременни мерки. Всеки родител трябва да попълни Декларация за информирано съгласие, като прегледът не изисква никакъв физически контакт и е напълно безболезнен. Кампанията, по изготвен график, ще се проведе поетапно и ще продължи до 31.06.2022 г.

Община Казанлък закупи мобилен апарат /рефрактометър/ за скрининг на очите във връзка със заложените дейности в Приоритет III “Подобряване здравето на децата“ от Общинска програма за закрила на детето. Уредът открива зрителни проблеми като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство и др.

Безплатни очни прегледи на диабетици се извършват във Видин

Инициативата се реализира със съдействието на Общината. Прегледите се провеждат в рамките на проект на „Българска асоциация диабе...

Навременната диагностика, особено при децата е от огромно значение, за справяне с проблема навреме. Мързеливото око подлежи на лечение до 8-годишна възраст и колкото по-рано се открие, толкова по-голям е шансът за лечение. При деца над 9-годишна възраст лечението е почти невъзможно и зрението остава ниско за цял живот.

Скринингът на детските очи цели да предостави на родителите първична информация за това дали детето се нуждае от преглед при офтамолог и при отклонения в зрението да бъдат взети мерки и да се започне лечение.

След приключване на юнската кампания, данните ще бъдат обобщени, а резултатите – систематизирани и анализирани. Следваща кампания се планира за месец октомври, като през новата учебна година ще бъдат обхванати всички деца, посещаващи детска градина.

Най-лесният и добър начин да се предпази зрението на едно дете е чрез редовни профилактични прегледи на очите при офталмолог. Това е важно, тъй като лошото зрение може да повлияе негативно, както върху способностите му да учи и спортува, така и върху самочувствието на детето. Нелекувани, заболяванията на очите могат да се влошат и да доведат до по-сериозни проблеми. Ето защо скрининговата кампания е толкова важна за децата на Казанлък и трябва да достигне не само до родителите, но и до децата, за да споделят, ако усещат дискомфорт в очите и сами да пожелаят да се преглеждат профилактично.

Безплатни очни прегледи през октомври в МБАЛ "Света София"

МБАЛ „Света София“ отново организира безплатни прегледи за заболяване, което може да доведе до сериозни последици. Екипът н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора