Конфликт на интереси в спортната зала за 24 млн лв. в Стара Загора, установи КЗК

2589
Конфликт на интереси в спортната зала за 24 млн лв. в Стара Загора, установи КЗК
Снимка: Община Стара Загора

Комисията за защита на конкуренцията установи конфликт на интереси между членове на конкурсно жури и победител в надпревара за идеен проект, по който да бъде изградена многофункционална спортна зала в Стара Загора, която ще струва 24 млн. лв.


Решението на КЗК е от 14 януари, с него се указва на общината да прекрати процедурата, по която през 2020 година е бил определен победител в лицето на „Атек ВД“ ЕООД. Комисията е образувала производството по жалба на участника в процедурата консорциум „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – Мердж Студио“ ЕООД, чийто проект е класиран на седмо място. Жалбата е била подкрепена от още двама от участниците, единият класиран на второ място.

В мотивите на решението си от КЗК са обявили, че в конфликт на интереси са няколко от членовете на журито, преподаватели и членове на академичния съвет при УАСАГ и собственика на спечелилото търговско дружество. Аналогична е ситуацията и с още един от участниците: „Десет архитекти“ ЕООД. В конкурсната процедура са участвали общо 10 дружества, други две не са били допуснати. Класираните на първите три места са наградени съответно с по 20 000,10 000 и 5 000 лв.

От КЗК са категорични, че решението на кмета на общината за крайното класиране е незаконосъобразно и го отменя, преписката се връща за община Стара Загора като възложител с указание да отмени процедурата. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС.

Кметът Живко Тодоров заяви, че това няма да бъде сторено и че ще изпълни указанията. Дали и кога ще бъде обявен нов конкурс за идеен проект за реализацията на многофункционалната зала е твърде рано да се каже.

Проектът за многофункционална спортна зала в Стара Загора - липсва ли важна информация?

"Обект от първостепенно значение ли е „Многофункционална спортна зала Стара Загора“, която ще бъде изградена за 24 млн лв.?...

Има ли връзка между предложението за обект от първостепенно значение и отмененото от КЗК решение за класиране на участниците в конкурса? Ще има ли нов конкурс и как ще се проведе той? Защо администрацията държи да скъси сроковете за провеждане на процедури, касаещи обект за 24 млн. лв., предвид че дори стандартно проведените са уязвими?

Тези въпроси задава общинският съветник от групата на "Възраждане: Искра Михайлова.

"Призовавам администрацията да оттегли от дневния ред на заседанието точка 35-та „Oбявяване на обект: Многофункционална спорна зала Стара Загора за обект от първостепенно значение.“. Призовавам да не се прави опит промяната да влиза в т. 3 от дневния ред „Годишна програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г.“ под формата на „обект от първостепенно значение“. Ако администрацията не се съобрази, призовавам колегите съветници да не подкрепят тази точка:

1. Докато не се изяснят напълно обстоятелствата, възникнали вследствие на решението на КЗК;

Премиерът огледа терена, на който ще се изгражда многофункционална зала в Стара Загора 

Правителството вече е превело 4,5 милиона лева за проектирането на многофункционална зала в Стара Загора. Днес премиерът Бойко Борисов ...

2. Докато не получим аргументирана документално обосновка за „високия обществен интерес на обекта“ с точна и документална обосновка защо се налага да търсим скъсени срокове за реализиране на толкова мащабен проект, който, ако изобщо трябва да се реализира в настоящата икономическа обстановка в държавата, то трябва да е при максимална публичност и прозрачност.

Не ми се иска да вярвам, че постъпването на предложението от администрацията има нещо общо със съвпадащото като дата решение на КЗК. За да бъда убедена в това, а и за да бъде убедена старозагорската общественост, администрацията трябва да предостави сериозни аргументи, за предпочитане в документи и цифри, които да подплатят внесеното предложение“ – категорична е Искра Михайлова

Архитекти от Стара Загора припомнят, че спечелилото първо място „Атек НД“ ЕООД е спечелило и конкурса за спортната зала в Шумен.

За изграждането на комплекса на територията на новия старозагорски парк „Артилерийски“ целево от правителството са отпуснали до момента 14,5 млн лв. Средствата са осигурени с две решения на МС в края 2020 година и през 2019-а. Залата ще бъде върху площ от 20 дка и трябва да има 5 200 седящи места.В дневния ред на насроченото за 28 януари заседание на общинския съвет е включено предложение обектът да бъде обявен за първостепенен по важност, най-вероятно то ще бъде изтеглено.

Още: Проектът за многофункционална спортна зала в Стара Загора - липсва ли важна информация?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора