Конкурс, посветен на прилепите, организират от Зелени Балкани 

3539
Конкурс, посветен на прилепите, организират от Зелени Балкани 
Снимка: Aктуално

Художествени творби - картина (рисунка), пластика (макет от хартия, метал, текстил, пластмаса, рециклирани материали и др.), литературен текст (проза или стих) или дигитален продукт (видео), посветени на прилепите, очакват от Зелени Балкани за конкурс до 8 септември. 

С него неправителствената организация иска да възбуди любопитството на младите творци към прилепите, чрез който да открият нов и вълнуващ свят, изпълнен с непознати създания.

"За жалост в повечето случаи сме си изградили погрешна представа за тях. Прилепите са тайнствени и непознати създания, които винаги са вълнували и вдъхновявали хората", обясняват организаторите.

Стари гори, ливади, реки са най-важните места за опазване на прилепите и се опазват в най-голямата в света екологична мрежа Натура 2000.

Те очакват вдъхновения и идеи, пресъздаващи света на прилепите, с които да покажат красотата им и техните местообитания, с които младите творци да участват в конкурса.

Студенти по ветеринарна медицина помагат на „дивите“ коне (СНИМКИ) 

Практиката на студентите по ветеринарна медицина, доброволци в Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" в Стара Загора, ...

Той ще се проведе в няколко категории творби: рисунка във формат по избор, пластика - тип макет, литературна творба - стихотворение или проза (максимум 2 страници формат А4), и дигитално изкуство - кратко видеоклипче или анимация до 2 минути.

Участниците са разделени в две възрастови: между 7 и 13 години и между 14 и 18 години, които могат да се включат в надпреварата с до 3 творби във всяка категория.

Творбите трябва да се изпратят до 8 септември 2020 г. на адрес: Стара Загора, ул. "Стара планина" 9 или на имейл officesz@greenbalkans.org като се посочат двете имена на участника, години, адрес и телефонен номер за връзка. Онези, които изпращат творбите си по имейл да очакват потвърждение от организаторитен, само така ще са сигурни, че са получени. 

Ето и членовете на журито, което ще оценява творбите. Милена Радева, родена в София, с  бакалавърска и магистърска степен от Националната художествена академия (НХА), специалност „Книга и печатна графика“. От студентка се увлича по илюстрацията на детски книги и се насочва в разработването на авторски проекти. Започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Илюстратор е на над 150 книги в цял свят и е автор на картинната книга „Приятели“. Тя ще оценява творбите в категория "рисунка".

 Скулпторът Илия Бояров е роден през 1987 г. в София. Завършил е специалност "Метал" в Националната гимназия по пластични изкуства “Св. Лука” и същата специалност в НХА. ационалната художествена Академия. Работи с клиенти от България, Италия, Англия и САЩ., негови творби са собственост на художествените галерии в София, Велико Търново и Ахтопол и редица частни колекции. Оценител е в категория "пластика".

Чуждестранни студенти помагаха в Спасителния център в Стара Загора (СНИМКИ)

Част от чуждестранните студенти по ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора този уикенд помагаха на ветеринарните л...

Родената през 1982 г. в Смолян Петя Кокудева и ма магистърска степен по „Творческо писане“. Работи като копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература - занимава се с драматургия за куклен театър и е един от посланиците на „Забавното лятно четене“. „Лулу“ е дебютната й книга, която печели Специалната награда на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (2012). Следва „Малки същества“ от 2014 г. Тя ще оценява участницитет в категорията "литературни творби". Собственикът на УЕБРИКС СТУДИО, което предлага пълна гама от уеб услуги на български и чуждестранни клиенти, Юлиян Муравеев ще е оценител в категория "дигитално изкуство". 

Всички участници ще получат грамота за участие, а отличилите се в съответната възрастова група и категория ще получат награди. За 1-во място - тениска с прилеп, канче и бъфче, информационни материали, за 2-ро място - канче и бъфче на Зелени Балкани, информационни материали, за 3-то място - канче на Зелени Балкани, информационни материали

Победителите ще бъдат поканени да участват в нощите на прилепите, а всички творби ще бъдат публикувани в сайта на организацията, на сайта на проект Натура 2000 в България - Нови Хоризонти и на фейсбук страницата на Зелени Балкани, и ще бъдат показани по време на кампанията „Нощ на прилепите“ в България в над 10 града. Най-добрите дигитални творби ще бъдат излъчвани на стената на Държавна опера - Стара Загора с помощта на проектор. 

Извън конкурсната част Зелени Балкани кани и професионални творци, вдъхновени от тайнствения свят на прилепите, да участват в инициативата, със собствени творби, в своя стил и жанр, с които да подкрепят организацията като предоставят за нуждите й за информационните кампании за прилепите, с което ще разшири „своята прилепна общност“ и ще спомогнат за опазването им. 

Повече за конкурса тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора