Кръводарителска акция преди Коледа в Стара Загора

433
Кръводарителска акция преди Коледа в Стара Загора
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Традиционна кръводарителска акция ще се проведе в Стара Загора на 17 декември от 8:00 часа в Районния център по трансфузионна хематология на ул. “Армейска” 18 А.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Кръводаряването е акт на съпричастност, не вреди на кръводаряващия, а човешкият организъм разполага с естествени механизми, които компенсират дареното количество от 450 милилитра кръв. То е полезно и стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Кръв на черния пазар - срещу 300 лева

300 лева е цената на кръвта на черния пазар. Междувременно от Българския червен кръст (БЧК) отчитат рязък спад на желаещите да даряват....

Добре е да се знае, че всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Мъжете могат да даряват до 5 пъти, а жените 5 пъти за една година, като интервалът между две кръводарявания трябва да е поне 60 дни. Процедурата трае около 30 минути.

Предварително всеки кандидат се изследва с вземане на няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвната група и хемоглобина. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Два-три дни преди да дари кръв човек трябва да се храни редовно и разнообразно, за да заздрави силите на организма и да повишава качеството на кръвта. Даряването не трябва да се извършва на гладно, а след него са се приемат повече калорични течности и храни. Компресивната превръзка трябва да остане най-малко два часа, а ръката на убождането не трябва да се натоварва най-малко четири часа след кръвовземането.

Съгласно нормативната уредба в Република България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина). Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път. Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска и подарък, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора