Лаборатория за виртуална реалност ще работи в Тракийския университет

2004
Лаборатория за виртуална реалност ще работи в Тракийския университет
Снимка: Тракийски университет

Физикът Виктор Хефнер и информатикът Полина Хефнер ще работят в лабораторията за виртуална реалност, която ще започне работа в Тракийския университет през есента. Двамата вече десет години работят в Изследователския институт по информатика в Карлсруе и са утвърдени специалисти, които познават технологиите в дълбочина и тяхното приложение в най-различни дисциплини. Това заяви днес при посещението си в старозагорското висше училище проф. Живка Овчарова, директор на германския институт и наскоро обявена за една от 25-те лидерки на дигиталното бъдеще в Германия. Според нея, за да може човек да работи оперативно с виртуална реалност, трябва да познава не само софтуер и хардуер, а и методологията как се използват. "Точно в това е тяхната сила, те двамата владеят тази методология. Това, което носят в университета, са практически умения и в хардуера, и в софтуера - обаче в методологията за обучение за научноизследователска работа и иновация“, увери проф. Овчарова. 

Тя сподели с ректора доц. Добри Ярков, че е впечатлена от бързото развитие на Тракийския университет и от възможностите, които има, както и че е на 7-о място в списъка на изследователските университети в България. 

"Това, което ме впечатлява в Тракийския университет, е многообразието, той не е силен само в едно направление, тук има съчетание на дисциплини, които са важни за бъдещето, не само на България, но изцяло на човечеството, тъй като са свързани с нови форми на отглеждане на животни, с медицина. С много неща, които са свързани с човека, с живота, а не само с роботи и с техника. Това, което разбрах е, че университетът ще се концентрира много силно в компютърни технологии и телекомуникации, което дава една прекрасна възможност да се свържат  традициите и силата на този университет“, сподели Овчарова. 

Днес тя посети старозагорското висше училище повод съвместната им дейност, свързана с лабораторията за виртуална реалност. 

„Ние ще работим заедно с Тракийския университет в направления, свързани с дигитализация, с виртуално представяне, с използване на виртуалната реалност. Това е нова  дисциплина за университета, но ще даде възможност виртуалната реалност, като нова технология и начин на работа и на мислене, да се въведе в традиционно силните дисциплини - за животновъдството и медицината, за да могат те да получат конкретна помощ за модернизирането си. Виртуалната реалност може да помогне да се представят нови сценарии, нови форми на отглеждане на животни и всичко, което е свързано с иновационните технологии", категорична е проф. Живка Овчарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на "Маратон Стара Загора" 2024

Предстои да бъде отворена електронната система за записване на първокласници в Стара Загора

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора