На Благовещение старозагорската библиотека "Родина" отбелязва 159-ия си рожден ден

751
На Благовещение старозагорската библиотека "Родина" отбелязва 159-ия си рожден ден
Снимка: библиотека

159 години от създаването си отбелязва днес, на Благовещение, старозагорската библиотека „Родина”. На празника през 1860 г. Тодор Шишков, главен класен учител, и още двадесетина заралии поставили началото с 51 тома. Една част от книгите били притежавани от библиотеката на Светиниколското училище, а другите били дарени от първите читалищни дейци. Така те поставят началото на първата обществена библиотека в Железник (Стара Загора), чийто правоприемник е библиотека „Родина”.

“Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни” е била целта на основателите. В динамиката на днешното време библиотека „Родина” като една от най-дългогодишните и авторитетни публични библиотеки в България, в лицето на екипа си с достойнство изпълнява целите, поставени от учредителите й.

Интересни прояви за читателите, последователите и приятелите си през цялата 2019 година са подготвили екипът на „Родина” и нейният директор Слава Драганова. Най-близкото събитие, което организира библиотеката е представяне на документална сага „Животът и смъртта на Людмила Живкова” с автор Иво Милев, който от 2009 г. изследва хиляди страници архивни материали, част от тях неизползвани досега, за да напише биографията на дъщерята на Тодор Живков. Авторът ще гостува в Стара Загора на 27 март, сряда, от 18 часа в зала “Байер”.

За 14-и път библиотеката е основен организатор на Маратона на четенето в Града на липите, а нейни партньори са община Стара Загора и Регионалната библиотека “Захарий Княжески” и е подкрепен от местните медии, Регионалния исторически музей, Къщата музей „Гео Милев”, Къщата на Архитекта, Драматичния театър „Гео Милев”, Държавния куклен театър, книжарница „Хеликон”, сайта „Детски книги” и български издателства.

До 29 март на е-mail: lib@rodina-bg.org или на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915 библиотеката очаква от библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници информация за прояви през април, с които ще се включат в маратона и заявки за участие в Празника на книгата и четенето на 23 април. На посочения имейл могат да се изпращат снимки от събитията, за да се илюстрират на уеб сайта на библиотека “Родина” и в социалните мрежи.

Събитията от 14-ия маратон „Четяща Стара Загора” 2019 г. ще започне в Международния ден на детската книга и изкуствата за деца 2 април и ще продължат до Великден. Кулминацията му е на 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, на пешеходната зона в центъра на града от 8 до 22 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора