Нова туристическа атракция: Тракийски кораб ще плава в яз. "Копринка"

4480
Нова туристическа атракция: Тракийски кораб ще плава в яз. "Копринка"

В рамките на проекта за реконструкция на древен тракийски птицеглав боен кораб са направени 3D модел, и инженерна концепция на идейния проект. Това каза пред журналисти в Казанлък ръководителят на проекта Атанас Димитров.

Той поясни, че е намерено дървото от което ще бъде изработен корабът – изцяло от дъб, който ще бъде набавен от землището на казанлъшкото село Ръжена. Някои от елементите вероятно ще бъдат изработени от акация. В момента се търси удачно място на брега на язовир „Копринка“, където ще бъде изграден докът, на който ще бъде позиционирано киловото дърво и ще започне да се обработва. Останалите елементи на кораба ще бъдат направени на друго място.

В ямбол правят древен тракийски ритуал за слънцестоенето

Уникален древен тракийски ритуал по посрещане на Слънцето ще бъде представен в античния град Кабиле край Ямбол на 21 юни – Деня н...

„И както са го правили древните египтяни и гърци, в началото на следващия туристически сезон, през месеците април – май ще започне сглобяването на птицеглавия тракийски кораба на живо, като туристите ще имат възможност да наблюдават тези дейности. След това корабът ще бъде пуснат на вода", заяви Димитров.

Птицеглавият тракийски боен кораб ще бъде с дължина 18 – 19 метра, ще тежи близо 10 тона и ще гази близо 60 см. Ще има по 10 весла на борд и 2 резервни.

Изработването на древен, тракийски, боен, птицеглав кораб е съвместна идея на на Община Казанлък и студио „Енохфилм“ и е част от един по-голям проект на студиото „Археосвят – по пътя на великите – Севт“. В съвместната инициатива целта е пресъздаване в Долината на тракийските царе на умението на древните траки да използват реките за активен търговски и културен обмен, за политически и териториални завоевания, предаде Фокус.

Проектът се реализира под патронажа на ЮНЕСКО, подкрепен е от Световната мореплавателска органидзация. Предварителните очаквания са той да бъде завършен в рамките на година, като в реализацията му ще участват с набавянето на необходимите материали фирми в района на Казанлък - производители, занаятчии. В изработването му ще се включат и чуждестранни студенти и учени- археолози, като всяка една дейност от изработването на птицеглавия кораб ще бъде заснета и показана в поредицата „ Непозната земя“ на Националната телевизия.

Тракийската писменост е най-старата в света, келтите и галите са тракийски племена

Траките, чиито наследници сме ние, българите, са имали писменост, която е съществувала хилядолетия преди шумерската и е в основата на п...

Димитров поясни подробности около създаването на тракийския плавателен съд, който ще бъде изработен по модел на известните в световната археология птицеглави кораби, слънчеви ладии, датирани от края на 13-ти до началото на 10-ти век пр. Хр. и изобразени на прочутия барелеф от гробницата на Рамзес II в Долината на фараоните.

36 000 лв. по първоначални изчисления е необходимата сума за изработването на птицеглавия кораб, която бе гласувана от Общинския съвет в Казанлък.

Пред журналисти в Казанлък бе представен и кратък филм за подкрепа на идеята от страна на казанлъчанина Дончо Папазов – световен мореплавател, пътешественик, писател и документалист за ключовото място на Казанлък за реализацията на замисленото, за културния принос от пресъздаването на историята на човешката цивилизация от преди 3000 години и „затритите традиции от миналото“.

В Информационния център на ул.“Искра“№4 предстои да бъде подредена и малка изложба с фотоси на фрески, фрагменти от първата битка на морските народи с Рамзес III от гробницата Мединет-Хабу, Долината на царете в Египет, заснети детайли от идейния проект и инженерната реализация за реконструкцията на древния кораб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com