НПО твърди: Държавата ще провери Стара Загора заради дълг за милиони

5370
НПО твърди: Държавата ще провери Стара Загора заради дълг за милиони
Снимка: Община Стара Загора

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери Община Стара Загора заради предполагаеми сериозни нередности при поемането на дългосрочен общински дълг от страна на Община Стара Загора. Сумата е в размер на 6 млн. лева. Това твърди неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) в свое съобщение, изпратено до медиите.

Според информацията е налице разминаване между посочването на вида на дълга и поемането му, обосновано като форсмажорно обстоятелство.

Прокуратурата ще разследва посегателствата върху дървета в парк "Бедечка"

Община Стара Загора предаде на прокуратурата материалите по извършената проверка за умишлено унищожаване и повреждане на картотекирани ...

На 8 август миналата година на нарочна пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров обявява, че Общината е със запорирани сметки в размер на около 9 млн. лева. Запорът е следствие от окончателно загубено дело с изпълнител по обществена поръчка от 2013 г. по ремонтни работи в старозагорския квартал "Железник". На 17 август кметът отправя покана за публично обсъждане на намеренията за поемане на дългосрочен дълг в размер до 6,56 млн. лева за финансиране и рефинансиране на текущи ремонти. Около 560 000 са за мостово финансиране на проекти по ОП „Региони в растеж“ през 2017 г. На следващата седмица е проведено публично обсъждане за приемане на дългосрочен общински дълг.

Заложени са параметри - финансиране и рефинансиране на разходи за текущи ремонти на тротоари, асфалтиране на улици и благоустрояване на междублокови пространства на територията на община Стара Загора. Мотивите, посочени от кмета по време на обсъждането, са, че Община Стара Загора следва да поеме дългосрочен дълг за ликвидиране на последствията от „форсмажорни обстоятелства” в размер на 6 млн. лв. Главният финансист на общината, Цанка Ганева, представя подробности за параметрите на дълга. Тя съобщава, че за ремонти на тротоари, асфалтиране на улици и благоустрояване на междублокови пространства Общината дължи приблизително 2,5 млн. лв. за вече извършени ремонти, а такива за още 3,5 млн. лв. са възложени на изпълнители и ще бъдат завършени до края на 2017 г.

В своето предложението кметът определя вида на дълга като „дългосрочен дълг за предотвратяване и ликвидиране на последиците от форсмажорни обстоятелства, поет с договор за общински заем”. Под форсмажорни обстоятелства той визира запорирането на средствата по делото „Железник”. Според АКФ, видно от мотивите в предложението на кмета до Общинския съвет, основанието за вземане на дългосрочен дълг е финансирането и рефинансирането на разходи за извършени и възложени ремонти. "Това са дейности, които могат да се квалифицират като извършване на капиталови разходи, което обаче предполага поемане на краткосрочен, а не дългосрочен общински дълг по смисъла на Закона за общинския дълг. Неясно остава защо видът на дълга е квалифициран като „дългосрочен дълг за предотвратяване и ликвидирането на последиците от форсмажорни обстоятелства", считат от АКФ.

Неблагоприятният изход от едно съдебно дело не може да се квалифицира като форсмажорно обстоятелство. АКФ смята, че е налице обосновано съмнение за нарушаване на Закона за общинския дълг във връзка със Закона за публичните финанси при поемането на дългосрочен общински дълг в размер на 6 млн. лв. чрез банков заем. От АКФ съобщават, че АДФИ приема изводите им като основание за финансова инспекция в Община Стара Загора.

АДФИ установи нарушения в Разград и Завет при проведени обществени поръчки

Агенцията за държавна финансова инспекция установи нарушения Разград и Завет при проведени обществени поръчки през второто тримесечие н...

Actualno.com потърси за коментар старозагорския кмет, но се оказа, че днес (15 октомври) той е в болнични - според информация от пресофиса на общинската власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора