Откриха Културния център за даровити деца "Проф. Петър Жеков" в Стара Загора (СНИМКИ)

7214
Откриха Културния център за даровити деца "Проф. Петър Жеков" в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

Новият Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ в Стара Загора отвори врати днес в Световния ден на музиката. Той се намира в сградата на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20, която беше дарена на Община Стара Загора от сестрата на професора Мария Жекова.

Водосвет за здраве отслужиха архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия. Лентата пред ремонтираната сграда прерязаха Мария Жекова и заместник-кметът Милена Желева. 

„Честит празник на музиката, в нея няма случайни неща. В деня, когато честваме музиката, откриваме този дом, свързан с името на Петър Жеков. Радвам се за това, което направих в името на брат си. Общината имаше нужда от тази сграда. За да бъде факт залата, споделих идеите си с кмета Живко Тодоров и той ги прие веднага“, развълнувано сподели Мария Жекова и благодари на всички, които са помагали културният център да стане факт.

„Пожелавам на децата, които ще влязат в този дом да имат успех и с гордост да произнасят името на Петър Жеков. Да прославят Стара Загора и извън границите на България, за да научат хората, че тук имаме даровити деца“, допълни дарителката.

За живота и творческия път на Петър Жеков и на неговата сестра Мария Жекова, които 78 години са вървели заедно по пътя на музиката, разказа актрисата Галя Александрова, а след това прозвуча Химнът на Стара Загора, чийто автор е Петър Жеков.

„Днес е истински празник за Стара Загора. Общината ще направи всичко възможно Вашата воля като дарител да бъде спазена“, каза Милена Желева. Тя обясни, че предстои новата зала да бъде оборудвана с професионално озвучаване и допълнително осветление, ще се обзаведат и горните етажи. „Очакваме вече концертите на даровитите музиканти, проявите на театрали и художници. Това е техният дом“, допълни Желева.

Розета Величкова, директор на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) "Христина Морфова" в Стара Загора също благодари на Мария Жекова за безценния дарителски жест, който може да извърши само човек с отношение към музиката и децата. Тя изказа благодарност и към кмета Живко Тодоров за реновирането на сградата, където децата ще намерят своя творчески уют. 

Проф. Илия Димитров, дългогодишен приятел на семейство Жекови, обяви, че дарява цялата си юбилейна изложба от картини на центъра. Ученици от НУМСИ и певци от Държавна опера - Стара Загора, изнесоха концерт по повод откриването на културния център. 

На откриването присъстваха  и заместник-кметът Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, главният архитект Виктория Грозева и общински съветници, областният управител Гергана Микова, Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието, представители на културни институции, граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора