X
 
 

Поход и маратон за велосипедисти в Стара Загора

1987 0
Поход и маратон за велосипедисти в Стара Загора
Снимка: Фейсбук
Две инициативи за любителите на велосипедите ще се проведат на 21 април, неделя в Стара Загора. Велопоход  “Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия организира Българската асоциация по хемофилия (БАХ). Такива походи ще се състоят и в още четири града в страната - София, Пловдив, Варна и Бургас. Четвъртата поред кампания тази година ще се проведе под мотото “Движението е промяна!“. С него организаторите призовават всички заедно да се движат напред, за да може като партньори публичният сектор и здравните институции да създават по-благоприятна среда за болните от хемофилия. Само по този начин ще се осигури достъп до лекарства и съвременни методи на лечение за тежкото заболяване. С похода БАХ отбелязва Световния ден на хемофилията. Походът тръгва от “Жабките” в 11 часа.

В неделя ще се проведе и маратон пo плaнинcĸo ĸoлoeздeнe и бягaнe, който се организира от вeлoĸлyб „Зapатa“ с подкрепата на общинa Cтapa Зaгopa и Tуристическо дружество „Cъpнeнa гopa“.

България все още не е достигнала европейския минимален стандарт в лечението на хемофилия

Всяка година на 17 април се отбелязва Световния ден за борба с хемофилията, а на 21 април 2019 г., Българската Асоциация по Хемофилия з...

Старт-финалът на състезанието ще бъде на поляната до кортовете за бадминтон в парк “Митрополит Методий Кусев”. Участниците, малки и големи, ще се движат по трасета, определени от организаторите и ще се допускат само регистрирани състезатели с изправена екипировка и велосипед.

Хемофилията е заболяване, при което организмът не изработва някоя от съставките на кръвта, отговарящи за нейното съсирване. Хемофилиците не кървят по-интензивно, а по-дълго време.

Без лечение на болестта може да се стигне до кървене, силна болка, тежки изменения в ставите и инвалидизация в ранна възраст. Липсата на адекватно лечение може да доведе до малка преживяемост на пациентите.
За първи път Световният ден на хемофилията - 17 април, се отбелязва през 1989 г. от Световната федерация по хемофилия. На тази дата е роден основателят на федерацията Франк Шнабел. Денят днес се отбелязва в повече от 100 страни
.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители