Право на отговор на ПП "Възраждане" към кмета на Мъглиж за белодробната болница в Радунци

5724
Право на отговор на ПП "Възраждане" към кмета на Мъглиж за белодробната болница в Радунци
Снимка: Actualno.com

Във връзка с позиция на кмета на Мъглиж Душо Гавазов относно белодробната болница в Радунци, за която Actualno.com направи обширен репортаж преди 11 месеца и привлече вниманието към темата на широката общественост, медията ни публикува право на отговор на партия "Възраждане":

Господин Гавазов, като кмет на община Мъглиж Вие би трябвало да сте наясно, че повече от година Валентин Недков прави всичко по силите си, за да запази целостта на сградата, материалната база и документацията на болничния санаториум в с. Радунци, намиращ се на територията на управляваната от Вас община. Валентин извършва изключително и само доброволческа дейност, която в много от случаите е свързана с риск за неговото лично здраве, още повече, че е принуден да се противопоставя на многото зложелатели, които се възползват от безстопанствеността на болницата и влизат в нея, за да чупят, рушат и крадат. Ние от "Възраждане" се притекохме на помощ на Валентин през януари тази година, когато решихме да се присъединим към каузата за опазването на сградата и материалните активи, като оттогава досега сме сигнализирали във всички отговорни институции за състоянието на болницата и сме извършили редица дейности по зазимяване, укрепване и почистване на сградата. Постигнахме и първата победа в нашата кауза – по наш сигнал и благодарение на глобата от КЗЛД към Министерство на здравеопазването, успяхме да накараме министерството и РЗИ да приберат и съхранят 60 000 лични здравни досиета.

В тази връзка е изключително изненадващ Вашият подход към каузата за опазването от разрухата на белодробната болница в с. Радунци. Вие не показвате ангажираност към разрешаването на проблема с безстопанствеността, а се притеснявате от това, че Валентин всеки ден ремонтира нещо по сградата и че ние от "Възраждане" сме му помогнали в някои от извършваните от него дейности. Като кмет би трябвало да се разграничавате от партийната си принадлежност към ГЕРБ и да работите в интерес на общината и всички нейни граждани. Въпросите, които задавате, показват Вашата невъзможност да бъдете обективен и са пряко следствие от политическите Ви пристрастия. Въпреки това ние от "Възраждане" ще спазим добрия тон и ще Ви отговорим на въпросите, които прилагаме без редакция.

1. Защо не насочихте злобата си срещу министъра на здравеопазването, Д-р Стойчо Кацаров като принципал на ведомството, собственик на Болницата в с. Радунци?

"Възраждане" сигнализира институциите от февруари 2021 г., като сме потърсили помощ от двама министри на здравеопазването – проф. Костадин Ангелов, министър в правителството на ГЕРБ, и д-р Стойчо Кацаров, министър в служебния кабинет на Румен Радев. Съответно и двамата министри показаха една и съща политика по отношение на казуса, а именно: липса на ангажираност към проблема с безстопанствеността на болницата в с. Радунци. С Министерството на здравеопазването под управлението на проф. Костадин Ангелов стигнахме и до съд заради липса на отговори по зададени от нас въпроси по Закона за достъп до обществена информация. Към министър Стойчо Кацаров се обърнахме с отворено писмо до него и всички медии, като поискахме съдействие за разрешаване на поставените проблеми, но също не получихме отговор. Освен Министерството на здравеопазването ние сме сигнализирали и в Окръжна прокуратура - Стара Загора, Национална агенция по приходите – Стара Загора, Регионален държавен архив – Бургас, Комисия по защита на личните данни, Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора. Както е видно от действията ни, правим всичко по силите си, за да задвижим институциите да влязат в правомощията си, което за жалост не може да бъде казано за ръководената от Вас община Мъглиж.

2. Не бяхте ли тези, които с целенасочената си политика в последната година, докарахте на власт този титан на съвременната научно-изследователска и здравна мисъл и го направихте министър на най-грабеното и ощетявано министерство?

"Възраждане" организира първите протести срещу престъпната политическа партия ГЕРБ и беше в основата на последващите събития за свалянето на режима на Вашата партия. Наша основна задача е повече да не допускаме до управлението на държавата ни хора, които поставят на първо място личните и тяснопартийните си интереси. Ние не знаем дали Министерството на здравеопазването е "най-грабеното и ощетявано министерство". Доверяваме се на Вашата преценка. Все пак Вашата партия управлява България през последните 12 години.

3. Толкова ли е трудно да отделите малка сума от близо милионната си партийна субсидия и да заплатите труда на мъжа- доброволец, вместо да го включвате парадно и жалко в партийните си листи за изборите, без да има и минимален шанс да види Парламента от близо?

Доброволецът Валентин Недков не желае заплащане за неговия труд. Той е професионалист в своята област и има високоплатена работа. Всичко, което извършва, го прави, защото смята, че е редно наследството, което са оставили нашите деди, да бъде опазено. В конкретния случай става въпрос за кауза и за престъпното отношение на управляващите към някогашната най-голяма белодробна болница на Балканите. "Възраждане" покани в своята листа Валентин, защото България има нужда от хора като него – всеотдайни и борбени идеалисти. Валентин прие поканата, защото в наше лице видя единствената организация, която отстоява позициите си не само на думи, но и на дела.

4. Как виждате дори и минимална възможност с пари на данъкоплатците, Община Мъглиж да плаща за охраната на 100% държавни обекти?

Ние от "Възраждане" НИКОГА не сме искали община Мъглиж да плаща за охрана на рушащата се болница. Ние нееднократно настоявахме охраната да бъде осигурена от Министерство на здравеопазването като собственик на болницата.

5. Можете ли да правите друго освен да нападате и блъскате министри с по 60 кг. живо тегло по подлезите на София, при условие, че преди 7 месеца вие ги ръкоположихте като такива?

Ние от "Възраждане" приемаме присърце всяка борба и кауза, които ще допринесат за бъдещото превръщане на България в свободна, независима, обединена и благоденстваща държава. Всеки един българин може да се запознае с нашите дела. Дали ще се изправим срещу местен олигарх, който смята да строи полигон за изпитване на боеприпаси, или срещу голяма чуждестранна корпорация, която иска да добива злато от българските земи, за нас е без значение, щом това не е в интерес на България и нейните граждани, ние ще се борим срещу него. Едно нещо ние не толерираме и никога няма да приемем – предателството на националния и обществен интерес, независимо дали става въпрос за 60-килограмов министър или за 120-килограмов кмет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора