Представиха проект за дългосрочен дълг за "Руския пазар" и зоопарка в Стара Загора

8336
Представиха проект за дългосрочен дълг за "Руския пазар" и зоопарка в Стара Загора
Снимка: библиотека

В покрит пазар с минимум 135 търговски щанда ще се превърне старият Руски пазар в Стара Загора. В проекта за неговата реконструкция е предвидено ул. “Капитан Петко войвода” да стане четирилентова от кръговото кръстовище с бул. “Цар Симеон Велики” до новото кръгово, което ще се изгради на пресечката с бул. “Славянски”. Вчера проектът за ремонта на пазара и разширението на улицата бяха представени от Виктория Грозева, главен архитект на община Стара Загора, на общественото обсъждане на намеренията за поемане на дългосрочен дълг от „Фонд за устойчиви градове“ за изпълнение на проекта и на реконструкцията на зоопарка. Последният трябва да стане още по-атрактивен за жителите и гостите на града.

От дълга в размер на 10,2 милиона лева, който общината има намерение да поеме, 6 милиона ще са за „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руския  пазар“ и разширение на ул. „Капитан Петко войвода“, а останалите 4,2 милиона лева ще се използват за „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“. За зоопарка вече е разработен бизнес план, предстои разработването на такъв и за пазара, обяви главният финансист Цанка Ганева. Според нея към момента са сключени 70 договора за търговски площи с наети 17 маси на “Руския пазар”, някои от договорите са за по няколко клетки.

Питат старозагорци за поемане на дълг за зоопарка и “Руския пазар”

Община Стара Загора има намерение да поеме дългосрочен дълг от „Фонд за устойчиви градове“ в размер на 10,2 милиона лева. ...

Покритият пазар, който ще облагороди площта, наречена през 90-те години на миналия век Руския пазар, ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв. м с иновативен вид, изградена с енергоефективни материали, с модерна вентилация и климатизация. Ще има възможност за обособяване на зони в зависимост от вида на предлаганите стоки и изделия. Ще се обособи и площадно пространство с декоративна настилка, с паркинги за посетители и за зареждане, с пейки, фонтани и водни ефекти. Предвижда се и богато озеленяване на площи с дървесни видове, храстова растителност и цвета, което може да превърне тази част на града във вторичен градски център. Според Делян Иванов секретар на община Стара Загора, вече има сериозен интерес за наемане на търговски площи в реконструирания пазар, който ще обслужва кварталите „Казански“ и „Три чучура-юг“.

Създаденият през 1957 г. зоопарк на Стара Загора е разположен на 74 декара площ в парк Аязмото. Обитават го 400 екземпляра от около 80 вида бозайници, птици и земноводни. През 2008 г. получава лиценз, който е подновен през 2015-а, от когато е и със статут на спасителен център. Реконструкцията ще го превърне в модерно съоръжение с атрактивна и възпитаваща среда. Проектът предвижда да се събори старата и да се изгради нова сграда на две нива. Ще се създадат нови пешеходни алеи в зоната на администрацията на зоопарка, на тоалетните за посетители и между някои  клетки, за да се увеличат функциониращите площи за животни, стана ясно по време на общественото обсъждане вчера. С изпълнението на дейностите по реконструкцията той ще покрие действащите архитектурно-строителни норми и изисквания на наредбата за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни. Според Цанка Ганева в първата година след реконструкцията за издръжката му ще трябва да се заделят 1,5 милиона лева от общинския бюджет, но след това зоопаркът ще може да се самоиздържа.

Ганева вчера обясни още, че “Фонд за устойчиви градове" е избран за фонд за градско развитие (ФГР) за регионите София и Южна България след проведена обществена поръчка от Фонд мениджър на финансови инструменти за България (ФМФИБ) през август миналата година. ФГР са финансов инструмент по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 и основната им цел е да привличат допълнителни частни финансови ресурси към публичните, които предоставя оперативната програма за финансиране на подобни доходоносни обекти. Те надграждат фондовете по инициативата JESSICA от предходния програмен период. Централният градски пазар, изграден по JESSICA, успява с реализираните приходи да обслужва дълга си. "Фонд за устойчиви градове" разполага общо с 342,37 милиона лева, от които 59 на сто - 202 милиона са по ОПРР, а останалите над 140 милиона са съфинансиране от партньорите в него - Обединена българска банка и Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ ЕАД.

Намерението за поемане на дългосрочен дълг от „Фонд за устойчиви градове“ за изпълнение на инвестиционни проекти предстои да се гласува на сесия на общинския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора