Разчистват двора на Ханчевата къща в Стара Загора (СНИМКИ)

12636
Разчистват двора на Ханчевата къща в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Aктуално

В двора на родната къща на поета Веселин Ханчев започна разчистване на избуялите с години треви и храсти, за да може през септември къщата да стане част от арт улицата, за която преди време оповестиха група ентусиасти, кукленият театър и операта в града. Идеята за инициативата с разчистването на двора на Ханчевата къща е на Мирчо Христов. 

Самият той е сред ентусиастите за оформянето на арт пространството в участъка на ул. "Сава Силов" от "Цар Симеон Велики" до "Гурко". В Града на липите няма толкова голямо пространство като Капана в Пловдив и Таляна във Варна, инициативната група ще води разговори с общината да се изгради мрежа от такива локации в Стара Загора. Според Мирчо Христов е хубаво, че част от тях са около три големи православни храма, а Старозагорският митрополит Киприан вече е изградил готовност митрополията и черквите да се включат с културни събития на тези места. 

В днешното разчистване участват представители на старозагорския куклен театър начело с директора Дарин Петков, доброволци. Сред разчистващите са и сегашните собственици на имота, които са възприели ентусиазирано идеята дворът да стане открито арт пространство за различни културни събития - изложби, пленери, детски работилници.

Вече са факт идеите за първите събития в новото пространство. Те ще се проведат между 8 и 22 септември по време на тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО”, създаден през 2000 г. 

Тази година се навършиха 100 години от рождението на Веселин Ханчев и разчистването на двора на родния му дом е знаково. Вратите към двора не са отваряни поне десетина години. Триетажната постройка е изградена през 1928-а по проект на старозагорския архитект Христо Димов. И тази къща на Димов е с изключително модерен за времето си облик. 

В огромното мазе има 4 помещения, както и на двата етажа над него. Стените на сградата са тухлени, а плочите между етажите са стоманобетонени, рядкост за онзи период. 

Дворът е бил оформен в стила на старозагорските дворни градини - с чемшир, смокини, нарове.

Постройката има нужда от сериозен ремонт, който обаче изцяло зависи от волята и намеренията на собствениците. Засега проект за такъв няма. 

От двете й страни са две сгради, които са в списъка на недвижимите паметници на културата - домът на арх. Димов,известна повече като Къщата на архитекта, 

и болницата на родителите на Ханчев и д-р Симеон Ханчев и д-р Невена Азманова.

Домът на поета също е бил в този списък, но през 1998-а по неизвестни причини е изваден от него. Този факт е евентуална заплаха да бъде съборен и на негово място да се издигне нова сграда, тъй като не са ясни докрай намеренията на собствениците на имота. Преди почти една година община Стара Загора отправила питане към Министерството на културата защо къщато е извадена от списъка на паметниците на културата, но отговор все още няма. 

До 1991 г. в сградата на болницата на родителите на Веселин Ханчев се намираше музеят "Дом Литературна Стара Загора", в чийто фонд пазят и около 2500 тома от личната библиотека на поета. Те бяха дарени от дъщеря му Елка Ханчева на родния му град през 2000 г. Очаква се новият дом на музея да отвори врати на 5 октомври. Стихът от Ханчевото "Посвещение": „За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори…“ пък е избран да се монтира във водното огледало на пешеходната зона на централния булевард на Стара Загора. Дано разчистването на двора да е тласък и за успешен финал и на останалите инициативи, свързани с името на Веселин Ханчев, в годината на 100-годишнината от рождението му. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора