Реставриралата Желязната църква арх. Фикрие Булунмаз учи български

6609
Реставриралата Желязната църква арх. Фикрие Булунмаз учи български
Снимка: Фейсбук

"По-интересно ми е не да създавам, а да възстановявам това, което вече е построено". Това казва известната с реставрацията на Желязната църква арх. Фикрие Булунмаз.

Макар да е възстановила не една сграда, храмът “Св. Стефан” в Истанбул е особено любим за нея. "Това е много специален проект. Храмът беше в много тежко състояние, а е единственият съхранен железен храм до днес", обясни пред Actualno.com арх. Булунмаз на чаша кафе преди да отпътува за Пловдив, където в консулството присъства на отбелязването на 19 май - Деня на почит към Ататюрк. На тази дата през 1919 г. той и неговите съмишленици поставят началото на национално-освободителното движение в Турция, довело до гражданска война, след която страната става република.

"Свети Стефан" е моето трето дете, понякога децата идват неочаквано, но това ги прави още по-обичани", споделя тя и казва, че най-щастливият миг за нея след 7-годишната работа по храма бил, когато чула звъна на камбаната му.

Храмът е построен от австрийската фирма "Рудолф Вагнер", изработила металните части на Лъвов и Орлов мост в столицата и на Стамболовия мост във Велико Търново. Сглобен е в Австрия, след това е разглобен и пренесен на части по море и отново сглобен в Истанбул през 1896 година. Осветен е две години по-късно, а в тежащата 500 тона конструкция дърво има само на иконостаса.

В момента арх. Булунмаз подготвя книга, в която ще разкаже за реставрацията на Желязната църква. По време на работата по храма с инж. Тайлан Акгюн, автор на конструктивната част на проекта, са се запознали с детайли, които друг не е виждал и не знае за железните сгради. Информацията е важна, защото са запазени само няколко чертежа за храма, а книгата ще спести на колегите им трудностите, през които те са преминали, ако им се наложи в бъдеще. И за двамата турски експерти е без значение религията, която изповядваш, когато се възстановяват културни ценности."Св. Стефан" е най-голямото предизвикателство и най-обичаният проект в работата на арх. Фикрие Булунмаз досега. Реализирането му ѝ е донесло ангажимент по реставрацията на метална тъкачна фабрика, а на Тайлан Акгюн - работа по проект в Мека. Металната сграда, по която работи Булунмаз сега, е с площ 8 хиляди кв. метра и ще се превърне в музей, намира се само на 20 минути пеша от Желязната църква. Затова и не само всеки ден минава край нея, а и редовно я посещава, дори е била на службата за Великден, водена от Старозагорския митрополит Киприан.

По време на работата по храма и сега, като ходи там, се среща с много българи, което я предизвикало да започне да учи български. Макар да ѝ е трудно, се надява като дойде догодина в Стара Загора, да си говорим на български. В Града на липите е силно впечатлена от зеленината и Музея на религиите (Джамията), в който са съхранени и показани артефактите от всички исторически пластове на това място. Според Фикрие Булунмаз прекрасно решение е и сградата на Регионалния исторически музей, който е издигнат върху част от античната улица и че на малко пространство българските им колеги са събрали културните институти на града - музей, опера и драматичен театър. При посещението си в Казанлък пък била запленена от проекта за древния град Севтополис, намиращ се на дъното на язовир “Копринка”, и се надява, че ще е възможна неговата реализация. Actualno.com зададе въпрос на г-жа Булунмаз дали би приела предизвикателството, ако я поканят да възстанови сграда в България? "Да, особено в Стара Загора. Обичам Стара Загора. Много е красиво тук”, с усмивка отговори Фикрие Булунмаз. Иначе тя обича фотографията, да шие и да рисува с маслени бои.

Арх. Фикрие Булунмаз гостува в Стара Загора по покана на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, със съдействието на община Стара Загора и Камарата на архитектите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора