След седмица започва Фестивалът на оперното и балетното изкуство

2079
След седмица започва Фестивалът на оперното и балетното изкуство
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

С премиерата на класическия балет Дон Кихот от Лудвиг Минкус на 27 ноември започва 49-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора. Постановката на балета на Държавна опера - Стара Загора, е дело на Аршак Галумян, солист и хореограф на Щатсбалет - Берлин. Диригент е Ивайло Кринчев, художник - Салваторе Русо, а в главните роли зрителите ще видят Анелия Димитрова като Китри и Томоки Ишиго като Базил.

Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен и рядко изпълняваната Втора симфония от Пьотър Илич Чайковски ще изнесе на 29 ноември оркестърът старозагорската опера. На диригентския пулт ще е Дмитрий Василиев, първи концертмайстор на ансамбъл "Московски солисти" на Юри Башмет, а от 2015 г. художествен ръководител на Международния младежки оркестър “Чайковски”. Солист ще бъде цигуларката Теодора Късметска-Сороков.

Българска опера събира на една сцена известни тенори и фолклорен ансамбъл

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. На сцената на Дър...

Със спектакъла на операта “Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович на 30 ноември гостува Държавна опера – Пловдив. Постановката, в чията основа е повестта на руския писател Николай Лесков „Лейди Макбет от Мценска околия“, е на Вера Немирова. В главните роли -  Пламен Бейков и Марияна Панова.

На 3 декември ще бъде представен съвременният танцов спектакъл  In-between по музика на Макс Рихтер. Неговите автори-хореографи са Ангелина Гаврилова и Филип Миланов от компания „Стрийм Денс“.

Македонска опера и балет – Скопие, гостува на следващия ден със “Севилският бръснар” на Росини. Постановката е на австрийската режисьорка Урсула Хорнер.

Интересен международен проект Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург, ще изнесе концерт на 5 декември. Музикантите са от различни точки на света - Япония, Хърватска, Австрия и България, и гостуват на ФОБИ с любезната подкрепа на Министерството на културата на Люксембург.  

Рядко изпълнявано заглавие от оперната класика - “Джоконда” от Амилкаре Понкиели, ще представи на 6 декември Държавна опера – Варна Постановката е на Кузман Попов, диригент Григор Паликаров, в главната роля публиката ще види Габриела Георгиева - призната за една от най-добрите последователка на легендарната Гена Димитрова. В

Две камерни опери на Сцена 234 в Стара Загора

Две камерни опери – „Медиумът“ и „Телефонът“ от  Джан Карло Меноти, ще представи днес на Камерна сце...

На 7 декември оркестърът на Държавна опера - Стара Загора, ще представи концерта “150 години след Росини” с увертюри, арии и ансамбли от огромното творчество на италианския композитор. Диригент Ивайло Кринчев, солисти - Мила Михова, Емилия Иванова, Петя Петрова, Валери Турманов, Ивайло Джуров, Ивайло Йовчев.

В последния ден на фестивала, 8 декември, операта ще влезе в заседателната зала на Общински съвет - Стара Загора, където ще представи премиерата на камерната опера “Процесът Мерилин Монро” от Роланд Баумгартнер. Участват солисти, хор и оркестър от Държавна опера - Стара Загора, режисьор е Огнян Драганов, диригент - Андрия Павлич. Сюжетът разказва за именуването на улица във Виена на Мерилин Монро и заведеното от група граждани дело срещу решението на кметството.

Фестивалът ще бъде закрит с постановката “Лешникотрошачката” от Чайковски на Софийската опера и балет. В главните роли зрителите ще видят Катерина Петрова и Цецо Иванов.

Подробности за богатата съпътстваща програма на  фестивала може да видите ТУК!

Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) е създаден през 1967 г. като Декемврийски музикални вечери. От 1973 г. е преименуван на Фестивал на оперното и балетното изкуство. Това е първият в България профилиран форум за музикално-сценични изкуства. От 1974 до 1989 г. в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след  1989 г. и пожарът на оперната сграда през 1991 г. водят до три прекъсвания на фестивала - през 1990, 2010 и 2013 г. През 2017 г. беше отбелязана 50-годишнината от създаването на ФОБИ, а през 2019-а ще се проведе 50-ото му издание.

Oперетата „Бал в Савоя“ се връща на бургаска сцена

Oперетата „Бал в Савоя“ се връща на бургаска сцена, след лятната си премиера. На 30 октомври в залата на Държавна опера &nd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора