Стара Загора въведе уникална за Балканите система за градски транспорт

10669
Стара Загора въведе уникална за Балканите система за градски транспорт
Снимка: Aктуално

Първата акаунт базирана система на Балканите за управление на градския транспорт от световно ниво ще заработи в Стара Загора до пролетта на следващата година. 

Това обяви днес на пресконференция Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“, която изгражда системата. „Тази система представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време, чрез безплатно мобилно приложение", уточни той. То прилича на банковите акаунти, чрез които се създава персонален идентификационен код, който съхранява базата данни на потребителя. Предимството й е, че дори физически картата на пътника да липсва, акаунтът пази всичко необходимо.

Системата ще улеснява не само транспортния оператор, но и потребителите на градския транспорт. Старозагорци и гости на града ще могат да избират варианти за придвижване до определена точка - с коя автобусна или тролейбусна линия да пътуват, за колко време да пристигнат. Приложението, което ще е достъпно за потребителите до две седмици, залага на висока сигурност за личните данни, които няма да се съхраняват, подчертаха от фирмата. Над 70% от потребителите на градския транспорт имат смарт телефони, което ще ги улесни максимално. За групите, които ползват преференциални цени - пенсионери, студенти, ученици, абонаментните ще се издават на същите места, както досега, но няма да са хартиени, а магнитни. Билети ще се продават от терминални устройства в превозните средства на градския транспорт, и в 10 специални пункта в града. В тези пунктове за купуването на билетите ще могат да се използват не само монети, каквито са в тролейбусите и автобусите, а и банкноти и банкови карти. 

По време на пресконференцията стана ясно и, че с изграждането на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ), която включва въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища в града, интелигентна система ще регулира трафика. В момента се подменят съществуващите светофарни уредби и се внедрява система, която ще управлява и контролира трафика на 36 кръстовища. за управление и контрол на трафика. Според Милко Гочев, представител на консорциума „Ем Транс Сис“, тя "ще дава приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт“. Ще се монтират и нови трафик контролери с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства. Гочев уточни, че се работи по отстраняването на секундарниците на светофарните, което ще осигури адекватност и бързина при дистанционното управление на системите и за да не се създават предпоставки за инциденти. Мигаща светлина при зелената вълна ще предупреждава шофьорите и пешеходците за смяна на цвета, за да бъдат с повишено внимание. Според Гочев с новите системи ще се намалят и спорните ситуации при пешеходци и шофьори на възлови места в града чрез връзка с камерите в реално време.

Дейностите по изграждането двете системи е вторият етап от проекта за „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, акцент в който е създаването на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт.

На днешната пресконференция заместник-кметът Йордан Николов съобщи, че общинската администрация вече работи и за закупуването на 33 електробуси и зареждащи станции за тях, както и за система за велосипеди под наем, което ще е още един фактор повече за качеството на въздуха и за удобство на гражданите.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора