Старозагорската опера отбелязва тази вечер 95-ата си годишнина (СНИМКИ) 

3119
Старозагорската опера отбелязва тази вечер 95-ата си годишнина (СНИМКИ) 
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

С концерт на Античния форум „Августа Траяна“ от 21 часа тази вечер Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В концерта ще участват тенорът Камен Чанев и примата Веселина Кацарова, артистичен директор на операта, която пристига специално за събитието. 

В него ще вземат участие и звездните солисти на старозагорския оперен театър Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна надежда Даниела Нинева, хора, оркестъра, балета и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. В програмата, подбрана и подредена от маестро Ивайло Кринчев,  са включени  увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, балетни сцени от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев и др., финал на балета „Гето“. Водещи на концерта са Ромина Славова и Николай Априлов.  

За рожден ден на Старозагорската опера е приета датата 1 юли 1925 г., когато се вдига завесата за първото оперно представление в Стара Загора – „Гергана“ от Маестро Георги Атанасов. Тя се ражда в семейство с любящи „родители“ - първата в образа на Гергана Ничка Хаджимитева-Баталова, на която тази година се отбелязват 115 години от рождението, а хормайстор на постановката, наречен от старозагорци „Бащата на Операта“ е Златан Станчев, когото ласкаво наричат „Прометей Станчев“. В екипа, реализирал „Гергана“, са и Мара Шопова, режисьор,  Атанас Ковачев, диригент, Йосиф Стоилов, балетмайстор, Христо Костакев, художник, Наталия Зафирова,корепетитор, инспициент и осветител е Нено Ненов, сценичен работник Панайот Христов. В ролята на Никола е адвокатът Георги Баталов, Селим бей е Теню Велев, Мухтар Ага - Стефан Даскалов, Дядо Недялко - Петър Тотев и др.

Държавна опера - Стара Загора, си има и жив връстник - Санди Ганчев, дългогодишен хорист, който е роден през декември 1925 г., а съдбата му е орисана да бъде свързана с живото сърце на музиката в Града на липите.

От 1928 - а до 1934-та операта в Стара Загора се нарича Районна опера - Стара Загора с център Стара Загора и район на обхождане Бургас, Търново и Пловдив. На 14 май 1934 г. тя преминава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 г. тя става държавна със заповед на министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов, който присъства на третия спектакъл на операта „Травиата“, и, силно впечатлен, дава дума операта да стане държавна и я изпълнява. С неговата заповед Старозагорската опера действително става първата извънстолична опера в България.

За рождена година на балета в Стара Загора се счита 1949 г., когато на сцената й е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“. С появата на Димитър Димитров  през 1958-а и стабилизирането на ръководството, с оформянето на постоянен постановъчен екип, включващ и Петър Русков, Георги Петров, Богдана Попова и втория диригент Веселин Ненов, започва оживление и подем в операта.

През 1967-а се поставя началото на ежегодното провеждане на „Декемврийски музикални дни”, които са стимул и предизвикателство за театъра и съставите му и за публиката.

Утре откриват годишната изложба на школите в ЦПЛР в Стара Загора

Утре откриват традиционната годишна изложба на школите по живопис, малка пластика и приложни изкуства на Центъра за подкрепа за личност...

През 1971 г. най-старата извънстолична опера получава най-голямата и най-модерната за времето си на Балканите сграда, която гордост и емблема на града. 20 години по-късно след премиерните спектакли на „Мадам Бътерфлай“ на 1 и 4 октомври, рано на 5 октомври декорът трябва да се товари, за да отпътува към Гърция, но… "В 24:15 ч. избухна пожар и бе унищожена сцената, зрителната зала и мизансценна зала", пише в протокола на представлението. На 5 октомври 2010 г., Деня на Стара Загора, с премиера на „Кармен” е официалното тържествено откриване на възстановената сграда на Държавна опера - Стара Загора. 

Днес Старозагорската опера се ръководи от  оперния режисьор Огнян Драганов, който през 2015 година временно изпълнява длъжността директор, а от 2016-а след спечелен конкурс е назначен за директор. За главен диригент кани в екипа си диригента Ивайло Кринчев, а през 2016-а - световната оперна прима Веселина Кацарова за артистичен директор на театъра. Дъщата година примабалерината Силвия Томова е ангажирана като художествен ръководител на балетната трупа. 

Приоритет в репертоарната и управленската политика на Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването на все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, спектакли за деца и образователни програми, международни копродукции и творчески обмен, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката „За първи път в България“ („Опера на стадиона“, „Опера в цирка“, Опера с кукли и др.).

Сред реализираните инициативи, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена „В джоба 234“, възстановяването на лятната  сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство като престижен международен форум, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. Гордост за операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески успехи и награди. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора