Старозагорският куклен театър с нова премиера за възрастни

1771
Старозагорският куклен театър с нова премиера за възрастни
Снимка: ДКТ - Стара Загора

Снощи в Държавен куклен театър (ДКТ) - Стара Загора, беше представена поредната премиера за възрастни. Това е пиесата „Tre sorelle“ на сръбския автор Стеван Копривица. Тя е интересна интерпретация по мотиви на едноименна легенда от XV век, когато крайбрежието на Черна гора и Далмация, е част от Венецианската република.

"Сюжетът пресъздава живота на три девойки - Нера, Бианка и Роза, живеещи в малка затворена общност, в която всички човешки желания и свободи са ограничени от средновековните канони и ревността на брат им - Марко. Единственият им мераклия там е градският луд Йойо. Трите прекарват младостта си в очакване да се появи отнякъде подходящ жених. Загадъчната поява на Дамян - капитан на кораба „Диаболо“, събужда във всяка от тях надежди. И трите се влюбват в странния непознат, което отключва дълбоко скривани фантазии, страсти и копнежи", казва режисьорът на постановката Славчо Маленов.

Странният непознат е и любовно изкушение, и страх от греха за трите млади жени. Това е и основното предизвикателство в пиесата. "Южният вятър и възвишените ренесансови идеи на волния капитан, за свободата на човешкия дух силно възбуждат душите им. Девойките започват да сънуват, да бленуват. Всичко това ги изпълва с нова енергия и те изживяват, сякаш реално, своите фантазии", разяснява още Маленов.

Така или иначе бляновете на сестрите не се реализират, "но в своите мечти, са се докоснали до него и за миг са били щастливи". Според режисьора "пиесата на Стеван Копривица не е просто една битова драма. Авторът прави алюзии за измамните очаквания на човечеството за утвърждаване на Истината в живота". Борбата на трите девойки с изкушенията - между „Бога и Дявола“, я има и днес, а според Маленов "пиесата внушава, че трябва да се опитваме да променим света около себе си, въпреки, че оставаме най-често излъгани, че дори един миг на мимолетно щастие е важно да бъде изживян". 

В новия спектакъл „Tre sorelle“ куклените актьори имат сложна задача за изпълнение. Макар да има кукли, те трябва да се справят с изграждането на драматургични образи, всеки от които е отделна човешка съдба - рядкост в куклената драматургия, но шестимата актьори се справят блестящо с тази задача.

За почитателите на кукления театър за възрастни премиерата на ДКТ - Стара Загора, е още една среща с прекрасен резултат на поредното творческо предизвикателство, осъществено от екипа по най-добрия начин. 

Автор на сценографията е Васил Рокоманов, куклите и костюмите са дело на Силва Бъчварова, балканският дух на пиесата се допълва от музиката на композитора Владимир Джамбазов. Със сложните актьорски задачи се справят Биляна Райнова - Нера, Елица Стоянова - Бианка, Латина Беровска - Роза, Станислав Матев - Марко, Калоян Георгиев - Йойо, и Кирил Антонов - Дамян. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора