Строители искат 2/3 от годишния бюджет на община Чирпан, направени водопроводи не са им платени 

12941
Строители искат 2/3 от годишния бюджет на община Чирпан, направени водопроводи не са им платени 
Снимка: Actualno.com

Спогодба за 12,6 млн. лева, които представляват две трети от годишния бюджет на община Чирпан, предлага консорциум „КРАМ Щрабаг ЕВИ МСМ“. Водещ партньор в него е фирма „Евиданс Инженеринг“ ЕООД с 69,4% и съдружниците „Щрабаг“ (с 28,6%) и „МСМ – Проектстрой“ (с 2%).  

Обединението е изпълнило проект за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в три села – Гита, Свобода и Зетьово, на стойност 20,4 млн. лв. с ДДС. Проектът е осигурен със средства от Програмата за развитие на селските райони, с финансиращ орган Държавният фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 

Историята е с начало 2013 година. Тогава община Чирпан с кмет Кичка Петкова избира с обществена поръчка въпросния консорциум за изпълнител и подписва четири договора, тъй като водопроводът в Зетьово е разделен на два обекта – на север и на юг от главния път Чирпан-Меричлери.

Работата започва и приключва без проблеми. След искане от общината до ДФЗ тя е получила и превела на изпълнителя авансовото почти 9,4 млн. лв. Проблемът между общината и изпълнителя започва в края на 2015-та, началото на 2016-та година, когато трябва да направят окончателното плащане.

На снимката отляво-надясно: Цвятко Туджаров - управител на фирмата за строителен надзор, Стела Стоянова - управител на консорциума, собственик на "Евиданс Инженеринг", Николай Иванов - представител на Щрабаг АГ - Австрия, по време на първата копка на обекта

Междувременно, заради нередности с проведената обществена поръчка и неизцяло удостоверени строителни работи към онзи момент, ДФЗ отказва плащания по 4-те договора, а на общината е наложена финансова корекция в размер на 25% от стойността на договора, близо 4,5 млн. лева. След проверките, в които установява съответните нередности, е определено допустимата субсидия по подадените заявки за окончателно плащане по четирите договора да е в размер на 0,00 лв. - т.е. нищо.

Оттам-насетне общината спира плащанията на изпълнителя, макар да е приела с акт образец 16 изпълнените ѝ обекти и да са въведени в експлоатация.  

Опитите за срещи и постигане на споразумение с предишната кметица удрят на камък. Сега от консорциума правят опит да постигнат разбирателство с настоящия кмет Ивайло Крачолов. До него и председателя на местния парламент, както и до още редица институции и медии, включително Actualno.com, е изпратена покана за нотариална спогодба. Сумата, която е вписана в нея като дължима от община Чирпан, е 12,6 млн. лева. От консорциума предлагат три варианта на споразумение, като даряват до една трета от парите за социални, образователни и спортни инициативи в община Чирпан.  

"Общината веднъж беше осъдена от решаващия АС към БТПП с мотивирано решение (на 20 декември 2018-та общината бе осъдена от Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) да плати на изпълнителя сумата от 11 973 086 лв. – б.р.). Същото беше отменено по исков ред от ВКС, но с единствено основание, че искът е заведен неправилно от управителя на обединението, а не от всички съдружници. Това е нарушение, което може на момента да се санира и община Чирпан ще бъде осъдена още веднъж. Решаващият съд постанови решение, че парите се дължат. ВКС също потвърждава решението на АС при БТПП в тази си част, а единствено указва начина по-който е редно да си ги поискаме“, сочат в писмото от консорциума.

"Ние сме изпълнили договора. Близо 5 000 жители на селата Гита, Зетьово и Свобода ползват "Европейска вода". Ние вярваме в българския съд, който ще реши справедливо казуса. В крайна сметка ние сме изградили 45 000 метра водопроводна мрежа, а срещу нея няма плащане", допълват от там.

Към настоящия момент е налице искова молба по ново дело пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата съгласно указанията на ВКС. С новото дело се санират пропуските при завеждане на първото дело пред този съд, указани от решаващия състав на ВКС.

"Указанията на ВКС са ясни и те ще бъдат стриктно спазени. При неблагоприятен изход от делото община Чирпан ще бъде осъдена да заплати описаните по-горе суми, ведно с внесената арбитражна такса в размер на 143 032,09 лева, адвокатски хонорар в размер на 300 000 лева, евентуална такса, внесена от общината за отмяна на арбитражното решение от ВКС в размер на 504 208,37, както и около 350 000 лева разходи по изпълнително дело, включващо и такси по издаване на изпълнителни листове и адвокатски хонорари. Реална е възможността сумата, за която общината бъде осъдена, да набъбне с почти 1 500 000 лева заради сторени и присъдени разноски за всички инстанции над дължимата по договор сума от 12 605 209,16 лева, с което задълженията на община Чирпан ще бъдат в размер на 14 105 209.16 лева“, уточняват от консорциума.   

Пред Actualno.com новият кмет на общината Ивайло Крачолов заяви, че тази сума от 12,6 млн. лева е дължима според изпълнителя, но там казусът "е изключително сложен правно и фактически". Категоричен е, че ще предприеме действия, за да се изясни дължат ли се суми, ако се дължат, колко са и към кого се дължат, и т.н.

"Дали на някого се дължи, какъв е правният статус на този консорциум в момента тепърва предстои да се изяснява. Към настоящия момент тази тема не е на дневен ред. Караме го стъпка по стъпка. Най-напред искаме да приключим задълженията към НАП (на стойност 14,5 млн. лв., които са прехвърлени на НАП – б. р.), което ми е изключително важно, а след това коментираме втората част на казуса. Това е втората част на най-големия казус за общината всъщност", подчерта градоначалникът.

Цялото интервю с кмета може да прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора