Съветници от Чирпан алармират за критично състояние на общината

3332
Съветници от Чирпан алармират за критично състояние на общината
Снимка: Актуално

“В настоящия момент град Чирпан и селата от общината се намират в безпрецедентна ситуация, която не се е случвала никога досега. Ситуация, която ни нарежда на последните места сред всички 265 общини в страната. Фактите са показателни - нито един успешно реализиран европейски проект, нито един саниран блок, обезлюдяване на региона, липса на инвестиции...  Сметките на Община Чирпан бяха блокирани и това направи невъзможно нормалното функциониране на местната власт. Има само едно определение за състоянието на Община Чирпан – фактически фалит. Отговорността за него е на кмета г-жа Кичка Петкова и на нейния екип.”

Зад това мнение се обединиха общинските съветници от “Коалиция Чирпан” и от ГЕРБ в открито писмо до Кичка Петкова и гражданите на Чирпан.

На нарочна пресконференция Васил Донев и Николай Петков от “Коалиция Чирпан” и Христо Стефанов от ГЕРБ заявиха, че въпреки политическото мнозинство на БСП, с което Петкова разполага в местния парламент, тя е загубила доверието на органа и общината все още няма приет за 2019 г. бюджет. Заради провала й в това отношение Чирпан е в бюджетна криза, заради която няма да може да изпълнява ангажиментите си към гражданите на общината. С отвореното си писмо те искат да информират чирпанлии “за реалното състояние на община Чирпан и за неспособността на кмета да носи изпълнителни правомощия.“

Областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов съобщи, че от края на февруари общината е със запорирани сметки, “което означава състояние на фактически фалит”. Според Донев запорът е наложен чрез частен съдия изпълнител от консорциума от фирми, извършил строително-монтажните работи за водопроводната мрежа на селата Гита, Зетьово Свобода по проект по Оперативна програма “Разв на селските райони”. За несъответствия е наложена финансова корекция, за която община Чирпан не се е разплатила. Запорът обаче може да се превърне в хроничен проблем и други доставчици на услуги, като не си получат вземанията, да си ги потърсят по съдебен ред.

Васил Донев заяви, че твърденията, че общината не се разплаща с контрагенти заради неприетия бюджет са категорично неверни. „На две поредни сесии на общинския съвет бюджетът на общината не се приема. Има много въпроси, на които не са дадени отговори и е факт, че дори по време на дебатите в зала не присъстваха нито кметът, нито заместниците му“, каза още  Донев, ръководител на групата съветници на Местна коалиция „Коалиция Чирпан“. Според него общинското ръководство на Чирпан налага информационно затъмнение и не се дава информация нито на съветниците, нито на гражданите. Той призова кмета Кичка Петкова да обясни на медии и общественост какво е реалното състояние на общината в момента. Според Васил Донев “управляващите община Чирпан работят на парче, а не стратегически” и проблемите са резултат от нисък административен капацитет. Той заяви, че се надява съветниците да получат отговори на въпросите си по проектобюджета - защо в него няма обект с органи за строителен надзор, защо няма пари за проекти, за да може да бъде приет бюджетът. Общинските съветници са готови да дадат кредит на доверие на общинското ръководство и да подкрепят запис на заповед за авансово плащане към Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда“ за съфинансиране в размер на 9% от общата стойност на проекта за изграждане на пречиствателна станция в Чирпан. Градът е един от трите в цялата страна без такава.

Кореспондентът на actualno.com потърси кмета Кичка Петкова за коментар на изнесените в писмото и на пресконференцията факти, но от кабинета й отговориха, че е в отпуск, но ще й предадат, и ако тя желае, следващата седмица ще се свърже с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...