Термограф - апарат за щадяща диагностика на рак на гърдата в Стара Загора

25811
Термограф - апарат за щадяща диагностика на рак на гърдата в Стара Загора
Снимка: Актуално

Старозагорската университетска болница е едно от малкото лечебни заведения в страната, което разполага с апарат от ново поколение за ранно диагностициране на рак на млечната жлеза - термограф. Термографията се използва от медицината повече от 10 години. С измерване на температурата на отделните тъкани в човешкото тяло и установяването на температурни асиметрии пациентите могат да бъдат насочвани към други изследвания, за да се диагностицират рано онкологични заболявания.

Апаратът е удобен и за профилактика извън болничното заведение, защото е компактен и лесно преносим за разлика от мамографа и ултразвуковия апарат. Заради липсата на лъчево натоварване е подходящ за деца, бременни, хора с някои заболявания, за които рентгеновото облъчване е противопоказно, за жени с импланти на гърдите. Използването на термографията е сравнително ново за страната и засега не се заплаща от здравноосигурителната каса. В Стара Загора изследването ще струва 40 лв., съобщиха днес от клиниката по хирургични болести.

Всяка година 1400 българки умират от рак на гърдата, стресът допринася за болестта

В България годишно се разболяват около 3 900 жени от рак на гърдата и за съжаление 1 400 умират от това заболяване. Това каза проф. д-р...

Университетският диагностичен център за диагностика на заболявания на млечната жлеза започва работа от 13 февруари. Всяка седмица в сряда (д-р Николов), четвъртък (д-р Минков) и петък (проф. Йовчев) от 14 до 16:30 часа в кабинет 18 на Диагностично-консултативния блок на болницата ще се извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата,а срещу заплащане да се направи и контактна термография. Предварителни записвания се правят на телефон  0884 099 549 или e-mail: surgery_umbal_sz@yahoo.comsurgery_umbal_sz@yahoo.com.

Технологията, с която работи термографът, е разработена от полски екип специалисти и данните от изследването се изпращат чрез специален софтуер и Интернет връзка за обработване от вид изкуствен интелект. Прецизността на апарата е, че може да улавя изменения в тъканите от 2 - 3 милиметра, което позволява ранна диагностика и своевременно лечение. Резултатите от изследването при липса на отклонения се връщат до часове, а при наличие на температурни асиметрии в рамките на 48 часа. Точните термографски показатели позволяват навременно насочване на пациентите за други изследвания - мамографски, ултразвукови или биопсия.

Лекарите подчертават, че ранната диагностика е ключов фактор в лечението на онкологични заболявания, а ракът на гърдата е над 90% лечим, ако се открие в 1-ва или 2-ра фаза.

Средногодишно в България новодиагностицираните пациенти с рак на млечната жлеза са близо 4 хиляди. При около четвърт от тях изходът е летален заради диагностициране в късен стадий на болестта или заради силно агресивни туморни клетки. Водеща по брой на новорегистрираните болни с рак на гърдата е Плевенска област, а Старозагорска се движи около средното за страната ниво. Макар и рядко болестта се среща и при мъже.

Книга събра историите на жени с рак на гърдата

Книгата "Годината на осемте химии" съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и...

Най-обезпокоителното за лекарите е подмладяването на туморните малформации. Освен наследствения фактор, висок риск има при жени, които повече от година използват противозачатъчни или са на хормонално лечение заради стерилитет или за забавяне на менопаузата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com