Турнир по дигитални образоветелни игри ще се проведе в Стара Загора

2069
Турнир по дигитални образоветелни игри ще се проведе в Стара Загора
Снимка: Пукльовците

Първият извънстоличен турнир Пукльовците ще се проведе на 29 януари в Стара Загора. Такъв турнир за първи път се проведе в София, където работят и живеят създателите на едноименните дигитални образователни игри Ставрос Ставру и Ива Груева. Турнирът е безплатен и в него могат да участват ученици от 4-ти клас в отбори от 6 деца, а всяко училище може да участва с до 2 отбора. Целта на надпреварата е да премерят силите си по екипна работа, докато упражняват наученото в часовете по математика. За турнира вече са се записали 12 отбора от 7 старозагорски училища. 

Стара Загора е логична локация за турнир извън столицата, защото е градът, в който Ива Груева е родена и израснала. Дигиталните игри са добър помощник за учителите да развиват умения за работа в екип у своите ученици, а децата се учат на загриженост към другите и към света. Ива измисля и рисува героите и света, в който живеят, а Ставрос Ставру е разработчик на софтуера на игрите. 

Играе се в отбори на таблети, а за да напредват в играта учениците трябва да решават задачи, да което трябва да общуват помежду си и да си сътрудничат. Играта се наблюдава от учителя наблюдава играта и с помощта на специално създадена методика осъществява обратната връзка на всеки отбор. По този начин децата покриват осем компетенции, свързани с работата в екип - кооперативност, комуникативност, толерантност, емпатия, адаптивност, самоконтрол, асертивност и решаване на конфликти, а учителят им помага да ги, осмислят и заедно да извеждат правила, които им помагат в екипната работа. След математикана създателите скоро ще дадат възможност децата са покажат усвоеното и  по други учебни предмети.

Идеята за Пукльовците се появява преди две години, когато синът на Ставрос е първокласник. Малчуганът е склонен да прекарва свободното си време с различни технологии, а баща му забелязва, че това го прави апатичен към всичко, което го заобикаля. Неудовлетворен от това положение Ставрос решава, че трябва да създаде дигитални игри, които да са завладяващи като останалите, но и да стимулират интерес към околните и към света. След като играта е разработена, той я подарява на сина си и съучениците от класа му. Децата я приемат много добре, а отзивите на учителите са положителни, защото се оказва, че малчуганите се сплотяват,  опознават се и стават чувствителни едни към други. Намаляват и случаите на отхвърлени деца и подигравките намаляват. 

Докато тестват прототипа на играта, Ставру се запознава със статистиките за уменията за работа в екип на децата в България и се оказва, че са на едно от последните места в света според проучване на Международната програма за оценяване на учениците (PISA) през 2015 г. Затова с Ива решават да създадат Пукльовците - игра, която да помогне за разрешаването на проблема и децата да имат възможност да развиват тези ключови умения за успех в XXI век. 

Социалният ефект от играта е оценен от Промяната, тя е сред петте финалисти от над 130 проекта и Пукльовците могат да бъдат подкрепени в онлайн гласуванетоПовече за играта, която може и да се изпробва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора