X
 
 

Уверение: Пожарът в "Марица Изток 2" не е повлиял на екозадълженията на ТЕЦ-а

1931 0
photo of Уверение: Пожарът в "Марица Изток 2" не е повлиял на екозадълженията на ТЕЦ-а
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД
Въпреки пожара, който нанесе щети на 135-метровия комин на абсорбера на сероочистващата инсталация на блок N 8, "ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД работи в пълно съответствие с всички екологични изисквания", уверяват от централата в отговор на въпроси от Actualno.com.

Тъй като блокът е в планов ремонт, не е възможно съоръжението да влияе на екологичните параметри на съоръженията, които работят. Всички енергийни блокове на ТЕЦ-2 разполагат със сероочистки, а когато някой от тях не е включен към енергийната система на страната, той не влияе на екологичните параметри, които трябва да достигат другите съоръжения. Затова и производствената авария от понеделник, 24 юни, няма да попречи термичната централа да работи в съответствие с всички екологични предписания.

Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица-изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това к...

Инцидентът с комина на абсорбера на сероочистващата инсталация на блок N 8 няма как да повлияе и на цената, на която се купуват въглеродни емисии. Изгорялото съоръжение улавя емисии на серен диоксид, който се отделя при изгарянето на всички фосилни горива - въглища, нефт и други, които имат високо съдържание на сяра. А скокът на цената на емисиите въглероден диоксид, който доведе до загуба от около 330 милиона лева за миналата година на ТЕЦ "Марица-изток 2", започна през 2018 година. Поскъпването е резултат от одобрените през февруари от Съвета на Европейския съюз (ЕС) промени в Европейската схема за търговия с емисии (СТЕ). Целта на направените в схемата реформи е до 2030 година емисиите на парникови газове да намалеят най-малко с 40 процента - параметри, заложени в рамката на ЕС за климата и енергетиката в изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата.

От централата все още не могат да прогнозират колко би струвало възстановяването на изгорялото съоръжение и колко време би отнело то. Едва след приключването на експертната оценка на нанесените щети ще може да се придобие и повече яснота за възстановяването на комина на абсорбера на сероочистващата инсталация както във финансово отношение, така и във времеви аспект.

Припомняме, че сигналът за аварията в "ТЕЦ "Марица Изток 2" беше подаден малко след 10 часа в понеделник, 24 юни, когато на площадките в комина с височина от 135 метра работят 15-ина работници от външни на фирми, които извършват планов ремонт на съоръжението. Около два часа 8 екипа на ведомствената противопожарна служба и техни колеги от Стара Загора, Димитровград и Хасково се борят с огъня, за да не се е разрасне огнището и да не достигне пожарът до въглищните складове в близост. Жертви за щастие няма. Направените от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора не отчитат замърсяване на атмосферния въздух и опасност за населението в района няма.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...