Уверение: Пожарът в "Марица Изток 2" не е повлиял на екозадълженията на ТЕЦ-а

4741
Уверение: Пожарът в "Марица Изток 2" не е повлиял на екозадълженията на ТЕЦ-а
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД

Въпреки пожара, който нанесе щети на 135-метровия комин на абсорбера на сероочистващата инсталация на блок N 8, "ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД работи в пълно съответствие с всички екологични изисквания", уверяват от централата в отговор на въпроси от Actualno.com.

Тъй като блокът е в планов ремонт, не е възможно съоръжението да влияе на екологичните параметри на съоръженията, които работят. Всички енергийни блокове на ТЕЦ-2 разполагат със сероочистки, а когато някой от тях не е включен към енергийната система на страната, той не влияе на екологичните параметри, които трябва да достигат другите съоръжения. Затова и производствената авария от понеделник, 24 юни, няма да попречи термичната централа да работи в съответствие с всички екологични предписания.

Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица-изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това к...

Инцидентът с комина на абсорбера на сероочистващата инсталация на блок N 8 няма как да повлияе и на цената, на която се купуват въглеродни емисии. Изгорялото съоръжение улавя емисии на серен диоксид, който се отделя при изгарянето на всички фосилни горива - въглища, нефт и други, които имат високо съдържание на сяра. А скокът на цената на емисиите въглероден диоксид, който доведе до загуба от около 330 милиона лева за миналата година на ТЕЦ "Марица-изток 2", започна през 2018 година. Поскъпването е резултат от одобрените през февруари от Съвета на Европейския съюз (ЕС) промени в Европейската схема за търговия с емисии (СТЕ). Целта на направените в схемата реформи е до 2030 година емисиите на парникови газове да намалеят най-малко с 40 процента - параметри, заложени в рамката на ЕС за климата и енергетиката в изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата.

От централата все още не могат да прогнозират колко би струвало възстановяването на изгорялото съоръжение и колко време би отнело то. Едва след приключването на експертната оценка на нанесените щети ще може да се придобие и повече яснота за възстановяването на комина на абсорбера на сероочистващата инсталация както във финансово отношение, така и във времеви аспект.

Припомняме, че сигналът за аварията в "ТЕЦ "Марица Изток 2" беше подаден малко след 10 часа в понеделник, 24 юни, когато на площадките в комина с височина от 135 метра работят 15-ина работници от външни на фирми, които извършват планов ремонт на съоръжението. Около два часа 8 екипа на ведомствената противопожарна служба и техни колеги от Стара Загора, Димитровград и Хасково се борят с огъня, за да не се е разрасне огнището и да не достигне пожарът до въглищните складове в близост. Жертви за щастие няма. Направените от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора не отчитат замърсяване на атмосферния въздух и опасност за населението в района няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора