В Стара Загора откриват изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Марин Големинов

1380
В Стара Загора откриват изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Марин Големинов
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Изложбата „Фрески и звуци“, посветена на 110-годишнината от рождението на големия български композитор Марин Големинов, ще бъде открита на 18 декември от 18 часа във фоайето на Държавна опера - Стара Загора. На откриването ще присъства внучката на композитора Лилия Големинова, която е автор на изложбата, инициирана от наследниците на композитора. Експозицията е реализирана с подкрепата на Министерството на културата. Маестро Марин Големинов е почетен гражданин на Стара Загора и дългогодишен председател на уникалния по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

До края на януари 2019 г. ще могат да се видят 23 пана със знакови мигове от живота на Големинов - снимки, ръкописи, писма, дипломи. Представени са непоказвани снимки от младежките години на композитора, от сватбата му с Лилия Ничкова, кореспонденцията му с Димитър Ненов, Константин Илиев и други големи музиканти. Писма от негови преподаватели от Париж и Мюнхен, както и дипломата на Големинов от Музикалната академия са сред останалите акценти.

Ще могат да се видят програми от пътешествията на танцовата драма „Нестинарка“ по света, от концерти на с музика на Големинов, от турнета на първите носители на Националната награда „Акад. Марин Големинов“ - Софийски солисти с диригент Пламен Джуров. Интригуващи са снимките от премиерата на „Захари Зограф“ с Никола Гюзелев и кадрите от представянето на операта „Ивайло“ на Царевец.

Специално внимание е отделено на интерпретацията на музиката на именития български композитор през 2018-а. Сред тях са възстановката на „Нестинарка“ в Стара Загора, концертът за контрабас, който в един ден звучи в България и Мексико… Отделено внимание и на Марин Големинов като диригент (счита се, че той е основател на факултета по оркестрово дирижиране с първия диригентски курс, който организира през 1943 г.).

Представените материали са от личния архив на внуците на Марин Големинов - Лилия и Стефан, а някои от снимките са предоставени от рода Сугареви. Композиторът и архитект Делчо Сугарев са братовчеди и запалени планинари.

Стара Загора е третата спирка на изложбата „Фрески и звуци“ след представянето й в галерията на Министерството на културата и е в родния град на композитора Кюстендил.

Марин Големинов е роден на 28 септември 1908 г. Завършва софийската консерватория (като цигулар при Тодор Торчанов) и заминава да учи в Париж. В Скола Канторум учи композиция при Венсан Д’Енди, Пол льо Флем, Ги дьо Лионкур. Посещава лекции по философия и естетика в Сорбоната, а по-късно специализира в Мюнхен, където пък кристализира идеята му за написването на танцова драма. През 1942 г. е премиерата на „Нестинарка“, по разказа на Константин Петканов, на сцената на Софийската опера. Тя предизвиква истински фурор и за една нощ Големинов става известен. Операта му „Ивайло“ е първата, поставена на хълма Царевец във Велико Търново и с нея се слага началото на традицията там да се представят опери. Квартетите на Големинов са сред най-добрите образци на този жанр и се изпълняват не само у нас, но и в Европа и Съединените щати. Освен композитор, Големинов е критик, диригент и професор в музикалната академия. Танцовата драма „Нестинарка“ е най-играната извън страната българска музикално-сценична творба, поставяна е в Чехия, Германия, Русия. Във версията на Маргарита Арнаудова за балет „Арабеск“ е играна в над 50 държави. През 2018 г. произведението оживя в пълната си версия, създадена през 1986-а за Националния балет, на сцената на Старозагорската опера в изпълнение на многонационалната балетна трупа на театъра, примабалерината Анелия Димитрова получи за ролята на Демна “Кристална лира” за млад изпълнител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора