В Стара Загора приеха правилник за еднократна подкрепа при раждане или осиновяване

3103
В Стара Загора приеха правилник за еднократна подкрепа при раждане или осиновяване
Снимка: Община Стара Загора

С 46 гласа за и 3 против общинските съветници на Стара Загора приеха на днешното си редовно заседание правилника, според който ще се отпуска еднократна финансова подкрепа при раждане или осиновяване на дете. Право за получаването й ще имат родители или осиновители, поне единият от които е български гражданин с повече от три години постоянен и настоящ адрес на територията на община. Те трябва да са със завършено средно или висше образование към момента на раждането на детето. Няма да се допуска подпомагане на родители или осиновители, чиито деца са настанени в специализирана институция за отглеждане.

Съветниците, които разгледах почти 100 точки на редовното си заседание, подкрепиха и предложение за откриване на общинска целодневна детска градина, която ще се намира в централната част на града. Тя ще предлага грижа и обучение за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас и ще носи името „Липа“. Предвижда се капацитетът й да е 100 деца, разпределени в 4 възрастовите групи. 

Два хотела в Старозагорско готови да поемат болни от коронавирус

Собственик на два хотела, които се намират на територията на Старозагорска област е готов да предостави два хотела при необходимост за ...

Предложението за откриване на  национално училище - Професионална гимназия  по компютърни науки и математически анализи, предизвика дебати сред членовете на общинския съвет,но в крайна сметка с 43 гласа за беше одобрено. Очаква се обучението в училището да започне още през новата учебна 2020/2021 година.
Съветниците решиха да се открият процедури за избор на управители на две общински здравни заведения - „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Стара Загора” ЕООД и на „Център за психично здраве - Стара Загора”  ЕООД. Бяха подновени договорите за управление на три общински дружества - „Комплексен онкологичен център - Стара Загора”,  „Медицински център-I - Стара Загора“ и  „Диагностично-консултативен център-I” ЕООД.

На днешната сесия стана ясно, че според Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, в което членуват над 70 фирми, към 20 март е освободен около 20% от персонала, а до края на април се очаква той да достигне 80 на сто. Прогнозата на бранша е половината обекти да фалират. 

„Предвижда се възстановяване на бранша в период от три години. Очаква се слаб летен сезон. Министерство на туризма изтегли програмата си за реклама. След като минат най-тежките месеци ще бъде изготвена кризисна програма. Ние имаме готовност през следващите месеци в Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2020 година, която гласувате днес, да настъпят  адекватни промени”, заяви категорично е ресорният заместник-кмет Милена Желева. 

Представителите в местния парламент дадоха съгласие търговците да бъдат освободени от плащането на определени видове такси, цени и задължения за наем по време на въведените ограничения и мерки за превенция на разпространението на COVID-19. Тази точка от дневния ред беше включена в него като извънредна от кмета Живко Тодоров. Целта е да се ограничи отрицателното икономическо въздействие на наложените противоепидемични мерки върху местната стопанска активност.
Сесията на общинския съвет се проведе при засилени мерки за биосигурност, а преди заседанието беше измерена температурата на старейшините и те бяха разпределени на препоръчителното отстояние.

Още двама нарушители на задължителната им карантина в Стара Загора 

Две досъдебни производства срещу 16-годишно момиче и 24-годишен мъж, нарушили задължителна 14-дневна карантина, предписана от инспектор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора