В Стара Загора стартира кинофестивалът "Златната липа"

11031
В Стара Загора стартира кинофестивалът "Златната липа"
Снимка: Рад Димитров

Шестото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ официално беше открито с емоционална церемония снощи в залата на Оперния театър на Стара Загора, съобщиха организаторите.

Стотици старозагорци и гости на града, специално пътували за фестивала, аплодираха преминаването по червения килим на любимите кинозвезди на България – носителите на „Златна липа“ за цялостен принос в киното Васил Михайлов, Гинка Станчева и Мария Статулова, както и Емилия Радева, Теодора Духовникова, Койна Русева, Владо Пенев, Любен Чаталов, Мартина Вачкова и много други. Тук бяха директорът на Националния филмов център Жана Караиванова, главният редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова, режисьорът Станимир Трифонов. По червения килим дефилира и международното жури на фестивала, водено от българския режисьор и сценарист Юрий Дачев с членове - холивудската и италианска звезда Пиеро Назария, английският кинорежисьор и сценарист Гарет Джоунс, руската кинозвезда Анна Шерлинг и македонският режисьор и писател Горан Тренчовски. 

Откриха петия кинофестивал „Златната липа“

Петото издание на международния фестивал за ново европейско кино беше официално открито снощи в залата на Държавна опера Стара Загора. ...

В залата на Старозагорската опера военният биг бенд и ефектен мажоретен състав дадоха старт на фестивала с няколко динамични джазови изпълнения. Церемонията поведе младият актьор Владимир Зомбори. Препълнената зала аплодира създателката на „Златната липа“ и художествен директор на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева, която благодари за подкрепата на староцагорци и на община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров. С поздравителен адрес своята подкрепа и уважение към фестивала изрази министърът на културата Боил Банов. Гости на фестивала бяха националния омбудсман Мая Манолова и съпруга и Ангел Найденов. С емоционално слово Мая Манолова пожела успех и дълъг живот на филмовия фестивал на Стара Загора.

Виртуозните танци, песни и музика на емблематичния детски фолклорен ансамбъл „Загорче“ вдигнаха публиката на крака. Истински сюрприз за феновете на фестивала поднесе актрисата Антоанета Добрева – Нети, която се появи в зашеметяващ червен тоалет и на фона на прожектирани черно-бели и цветни кадри с оркестъра на Старозагорската опера направи впечатляващо изпълнение на арията на Мюзета от операта „Бохеми“ на Джакомо Пучини.

Васил Михайлов взема голяма награда за цялостен принос в киното

Големият български актьор Васил Михайлов ще получи специалната награда на кинофестивала "Златната липа" 2015 за цялостен принос в кин...

Специалната награда за цялостен принос в киното – статуетка „Златна липа“, беше връчена на големия български актьор Васил Банов. Кратък филм припомни емблематични негови роли в тв поредицата „Капитан Петко Войвода“, филмите „Подгряване на вчерашния обед“, „Посоки“, „Корави старчета“, „Летовници“, „Софийска история“, „Съдията“ и много други. Васил Банов има близо 100 роли в киното, като в последните години направи запомнящи се образи в телевизионните сериали „Седем часа разлика“, „Откраднат живот“ и „Столичани в повече“. Наградата му беше връчена лично от Магдалена Ралчева. Днес в 12 часа Васил Банов по традиция ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където вече цъфтят липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Гинка Станчева.

Филмовата програма на „Златната липа“ 2018 беше открита с прожекция на унгарския игрален филм „Кинчем, моя любов“, който разказва драматичната истинска история на легендарен състезателен кон, станал известен по света с прозвището „унгарското чудо“.

Днес, 3 юни, програмата на фестивала се завърта на пълни обороти. В 17 часа в Зала „Опера“ ще бъде началото на българското предложение в конкурската програмата на фестивала „Вездесъщият“ на режисьора Илиян Джевелеков. Очаква се лично той да представи лентата преди прожекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Унизително! Адвокати възмутени от новите ограничителни мерки спрямо Ален Делон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com