Валери Балев: "Образованието е ключов елемент за настъпване на промяна"  (СНИМКИ)

6451
Валери Балев: "Образованието е ключов елемент за настъпване на промяна"  (СНИМКИ)
Снимка: Личен архив Валери Балев

Млад, едва на 27 години, начален учител е предложен от колегите си за най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България - почетно отличие „Неофит Рилски“. Валери Балев е най-младият начален учител в Основно училище (ОУ) „Св. св. Кирил и Методий” в малките градче Николаево в Старозагорска област. 

"Преди 3 години, когато започна работа в нашето училище, още не беше навършил 24. Само след 2 години работа като учител в група за целодневна организация на учебния ден той заслужи доверието и уважението на целия колектив и най-вече обичта на децата", споделя директорът на училището Венина Цонкова. Младият учител успява дори да придобие V професионално-квалификационна степен за това време. От тази учебна година "златното момче" на училището, както го наричат колегите му, вече е учител в начален етап.

Валери Балев осъществява обучението на учениците от І до ІV клас в часовете по околен свят и по човекът и природата чрез иновативни методи в иновативна образователна среда по проекта за иновация "Аз природата и светът", който е разработен от директора на училището, педагогическия съветник Петър Георгиев и самия Валери, които според Цонкова са "белите дробове" на училището. "За тях няма невъзможни неща. Никога не казват "не знам", "не мога", "нямам време". Дори не е необходимо да им се обяснява какво точно трябва да се направи, защото те разбират от половин дума", споделя тя. С този проект основното училището в Николаево се нарежда в Списъка на иновативните училища в България.

Месец след началото на обучението в електронна среда заради пандемията от COVID-19 и извънредното положение в страната, Валери Балев участва в четвъртия уебинар, организиран от Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) при Тракийския университет и от Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора. В уебинар той се представя с презентация на темата "Добри педагогически практики в работата с ученици от уязвими групи в условия на дистанционно обучение". Участието му предизвиква адмирациите на всички директори на училища и педагогически специалисти от област Стара Загора.

"А мен накара да се почувствам горда и изключително благодарна, че това невероятно момче избра да бъде част от моя екип", казва със задоволство и радост Цонкова. Специални поздравления за отличното представяне на Валери, който показва работата на колегите си и споделя практика от своята работа с учениците в условията на дистанционно обучение, училището получава от Митко Пеев, старши експерт начално образование в старозагорското РУО. Похвали в чата на уебинара младият учител от малкото провинциално градче получава от всички участници и от асистента в департамента и д-р по психология Дончо Донев, който работи в областта на социалната, организационната и консултативната психология.

Иначе Валери Балев е роден на 30 септември 1992 г., средното си образование образование завършва в Средно общообразователно училище „Георги Алексиев Каравелов“ в гр. Шивачево, област Сливен. През 2016-а завършва бакалавърска степен по специалността "Начална училищна педагогика с чужд език", а година по-късно и магистратура "Мениджмънт на социални и образователни институции" в Тракийския университет. Докато учи, Валери и работи и добива професионален опит в сектори, които са далече от училището - продавач- консултант в спортен магазин, в изграждането и поддръжката на телекомуникационни мрежи в голям хипермаркет, в застраховането… Участвал е като доброволец още като ученик в проект, свързан с мотивацията и уменията за учене в гимназиалния етап на образованието по програма "Коменски". След това през 2016-а е преподавател в българско училище "Христо Ботев" в испанската столица Мадрид в преддипломен стаж по програма за обмен на педагогически опит „Еразъм+“. Там преподава на учениците от първи до пети клас и ръководи извънкласни дейности по подготовката и организирането на различни тържества и празници с клуб „Млад родолюбец“.

Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието

„В образователната система вървим заедно... Всички професии са важни, но ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във ...

Участва и в Националния конкурс „Коледари - с блага вест и здраве“ в подкрепа на Националния център за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания.

За Валери Балев мотивацията да бъде учител е "лична вяра и убеденост", че това е неговото призвание. "Общуването с деца, творчеството в педагогическата дейност ми носят лична удовлетвореност. В работата си поставям ученика в центъра. Мотивира ме възможността да бъда част от общност със споделени цели и идеи и да мога да оставя следа след себе си", казва той. Споделя, че акцентира върху практическото приложение на знанията в живота и се старае "да развива у учениците си умения за индивидуална и екипна работа, за рационално управление на личното време, емоционална интелигентност и толерантност във взаимоотношенията с другите".

"Смятам, че образованието е ключов елемент за настъпване на промяна и изграждане на истинско гражданско общество и като учител мога пряко да допринеса за това. Вярвам, че учителят има ключова роля в разкриването на потенциала на всеки ученик, както и в изграждането му като личност", убеден е Валери. И с номинирането му за почетното отличие" Неофит Рилски" от педагогическия колектив на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" е сигурно, че и колегите му вярват в него и в отдадеността му на учителската професия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора