Въвеждат интерактивен гид  в Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора (СНИМКИ) 

12440
Въвеждат интерактивен гид  в Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Актуално

Интерактивен екскурзовод, който да разкрие богатото книжовно наследство на Гео Милев, ще въвеждат в къщата музей на твореца в Стара Загора. Проектът "Иновативно и интерактивно за Гео Милев" ще се реализира от музея и старозагорския клуб "Отворено общество". Финансирането се осигурява от Програмата "Ти и Лидл за по-добър живот".

Идеята е чрез интерактивния гид посетителите да се запознаят освен с експозицията и с екземпляри от архива на музея, които не са широко популярни. Ще се направи филмов разказ за живота и творчеството на Гео Милев, един от най-значимите представители на българската литература. Той не е само поет, а и критик, публицист, преводач, художник,  който за краткия си 30-годишен живот оставя дълбока диря в националната памет.

С реализацията на проекта Къща музей "Гео Милев" и Клуб "Отворено общество" ще покажат и отношението на твореца към изкуството, модерните му идеи за човека, случки от живота му разказани от негови близки, съвременници и специалисти, ще популяризират творчеството му за деца.

"Намеренията ни са да покажем по-малко популярни неща от архива на Гео Милев, каквито са преводи, карикатури и шаржове, нахвърляни по страниците на учебниците му, интересни книги от личната му библиотека", разкри малко подробности Валя Сотирова, уредник в музея. 

След реализирането на проекта за интерактивен екскурзовод в Къщата музей "Чудомир" в Казанлък изпълнителите на проекта за старозагорския музей смятат, че и в Града на липите ще се засили интересът на местната общност, ще се осигурят допълнителни образователни възможности и ще се привлекат нови публики за Къща музей "Гео Милев", разяснява идеята Лена Драголова от Клуб "Отворено общество". 

Проектът идва точно навреме, защото през 2020 година се навършват 125 години от рождението и 95 години от ранната и жестока гибел на културния феномен Гео Милев. Драголова вярва, че Стара Загора и региона, с музеите на Гео Милев, Яворов и Чудомир, с новия дом на "Литературна Стара Загора" имат огромни възможности за развиване на литературен туризъм. Според нея това освен имидж, може да носи и приходи на общините от областта. 

Къщата в Стара Загора, в която е израснал Гео Милев, е превърната в музей по инициатива, датираща от 1953 година, на поетите Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Людмил Стоянов, Николай Лилиев и проф. Николай Райнов. Огромната част от колекцията, която се пази в Къща музей "Гео Милев" е дарение от дъщерята на поета Леда Милева. В подредения и красив градски двор на къщата през лятото продължава да хвърля сянка засаденият преди 118 години от 6-годишния Гео летен дъб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора