Китай ще има военната мощ да превземе Тайван преди 2020 г.

67208
Китай ще има военната мощ да превземе Тайван преди 2020 г.

Към 2020 г. Китай ще е натрупал толкова военна мощ, че без проблем ще може да атакува и превземе Тайван. Констатацията се съдържа в доклада за национална отбрана /ДНО/ за 2013 г. на Тайпе, предаде БГНЕС.

През последните 20 години военният бюджет на Пекин нараства с двуцифрени числа. Освен военната мощ, Китай бележи натрупвания в сферата на разработването на оръжейни технологии и производството на оръжейни системи. Сред новите оръжия, с които Пекин се въоръжава, произвеждани в Китай или купувани от Русия, са : подводници с ядрени и конвенционални двигатели; изтребители със стелт технология; стратегически бомбардировачи; системи за ранно предупреждение, балистични ракети и модерни системи за противовъздушна отбрана, допълват тайландските анализатори. "При съществуващите темпове на въоръжаване китайските комунисти ще бъдат в състояние да превземат със сила Тайван преди края на 2020 г.", гласи ДНО 2013.

Докладът отбелязва и нарастващата способност на китайската военна машина да се противопостави на външна интервенция за разлика от американската политика в района на Тихия океан, която е притисната от бюджетни ограничения.

В момента китайските въоръжени сили – Народно освободителна армия /НОА/ има личен състав от 2,27 млн. души, от които в пехотата са 1,27 млн. души.1/3 от тях са на позиции директно срещу Тайван.

Въпреки потенциалната военна заплаха, Тайван съкращава разходите си за отбрана и неговата армия предстои да бъде свита от сегашните 240 000 души до 215 000 през 2014 г.

Тайван се появи на световната карта през 1949 г. след края на гражданската война. Пекин и до днес не се отказал официално от употребата на сила, в случай че островната държава обяви независимост, макар че Тайван действа като самостоятелен субект от над 60 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com