50-годишна овчарка от Антоново блокира 4 поръчки за 35,6 млн. лв.

19627
50-годишна овчарка от Антоново блокира 4 поръчки за 35,6 млн. лв.
Снимка: Google street view

50-годишна жена от град Антоново (Търговищка област), блокира четири поръчки за инфраструктурни обекти на обща стойност 35 591 227 лв. Три от тях са на община Пловдив и общо за 31 570 844 лв. Четвъртата е на община Сливен за 4 020 383 лв.

В недалечното минало съпрузите Анка и Стефан Ангелови били овчари в Антоново и село Трескавец. От няколко години са по София, но съселяните им не знаят какво работят там.

Къщата им в ромския квартал на ул. Петър Иванов 5 е занемарена и изглежда изоставена. Но на този адрес се водят над 80% от 50-те й фирми. Останалите са предимно на няколко адреса в София.

Блокирала е четирите поръчки само с една от фирмите си – „Ремс строй“ ЕООД. Явно това е нова за Анкините дружества „насоченост“. С нито една от останалите 49 не е обжалвала поръчка досега.

Дружеството е със 100 лева капитал. Прехвърлено ѝ е през февруари месец миналата година от първия ѝ едноличен собственик Александър Недялков. Вписано е в Търговския регистър със строителна дейност.

Едноличната фирма няма никаква дейност нито при предишния, нито при новия собственик. Няма публикуван годишен финансов отчет, не е вписана в Камарата на строителите, за да бъде пълноценен участник в обществена поръчка за строително-монтажни работи. Няма работници, нито машини. Не е изпълнявала обществена поръчка никога. Няма биография. „Куха“.

Всичкото това „нямане“ не ѝ попречи обаче напълно законно да спре изключително мащабни инвестиции, които Пловдив влага за обновяване на града преди да стане Европейска столица на културата през 2019 г. А на Сливен възпрепятства обновяване на 4 детски градини.

Овчарката Анка започва през ноември месец 2017 г. да пробива в новия за нея „бранш“.

С жалба пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира инженерингова поръчка за изграждане на изложбена галерия на ул. „Гладстон“ №32 в Пловдив. Нейната стойност е „само“ 3 500 000 лева. По проект се предвижда съществуващата сграда да бъде разрушена, да се проектира и изгради нова галерия.

Поръчката е трябвало да се отвори на 4 декември 2017 г., но няколко дни преди изтичане на крайния срок за подаване на оферти фирмата на Анка Ангелова подава оплакване в КЗК. И то забележете - срещу разясненията, които управата на Пловдив е дала за заинтересованите участници в процедурата. Поискала е временна мярка „спиране на процедурата“. В момента протестът ѝ в КЗК е със статус „отказано производство“ по искането за тази мярка, но това не значи, че процедурата вече е в ход. Тя ще се разблокира едва ако КЗК се произнесе по същество в полза на общината и ако не последва обжалване пред Върховен административен съд (ВАС). А производство пред КЗК и после пред ВАС ще значи прекъсване на поръчката за около 2 години.

Следващото блокиране е „ударно“ – още по-мощно под пояса на пловдивския кмет Иван Тотев.

Дружеството „Ремс строй“ спира поръчка на общината за 17,8 млн. лева. А тя обхваща мащабно обновяване на градската зона, която започва от бул. „Марица – юг“ и стига до бул. „Мария Луиза“, обхващайки реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на десетки междублокови пространства, улици, булеварди и площади.

Отварянето на офертите е било предвидено за 11 декември. Пет дена по-рано фирмата пуска жалба до КЗК. Отново срещу разясненията, които управата е дала на участниците. Отново има искане да се наложи временна мярка „спиране на процедурата“. И отново е последвал отказ да се образува производство. Но това решение не „пуска“ процедурата по възлагане да продължи.

Третата жалба срещу поръчка на община Пловдив е от 2 февруари. С нея се стопира проект с пределна стойност 10 250 000 лв. Той е за облагородяване на площад „Централен“. Включва реконструкция и ревитализация на площад „Централен“,социализация, консервация, реставрация и експониране на Форум „Запад“, проектиране на подлез „Тримонциум“, социализация, консервация, реставрация и експониране на Форум „Север“. Последният обект е „Подлез при Централна поща” – транспортен възел на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” – бул. „Княгиня Мария Луиза” – ул. „Гладстон” (изпълнение на основен ремонт).

Отварянето на офертите е на 23 януари, но на 2 февруари „Ремс строй“ обжалва разясненията.

Пак има искане за временна мярка „спиране на процедурата“. А статусът на жалбата е с „иницииран процес“.

40 деца от Антоново ще получават топла храна от БЧК

40 деца от община Антоново ще получават топла храна през тази зима. Това съобщиха от Областният съвет на Българския червен кръст в Търг...

Нормално е съмнението както на общинските юристи и местната власт в Пловдив, така и на всеки средно статистически българин, дори да не е професионалист, че не родената на 17 октомври 1967 г. овчарка Анка Ангелова слага прът в колелото на община Пловдив, а има друг в сянката ѝ. И той е или рекетьор, който ще изнудва за пари възложителя и/или останалите участници, за да пусне процедурите да вървят. Или саботьор - ще обжалва процедурите до край, докато след две и повече години се стигне до окончателно решение на ВАС и общината ще може да сключи договори с избраните от нея изпълнители. В случая целта е да не се изпълнят обектите и по-точно да се бойкотира Пловдив като Европейска столица на културата.

Но да продължим.

Спряната поръчка на община Сливен е за малко над 4 млн. лв.

Тя пък е, забележете, за образователна инфраструктура! С жалбата до КЗК от 12 декември – два дни преди отварянето на офертите, се спира процедурата за избор на изпълнител за четири забавачници - реконструкция, основен ремонт и саниране на детска градина "Детство"; реконструкция на детските градини "Зорница", "Мак" и "Папазян".

Това спиране едва ли е с цел саботаж, по-вероятно с намерение за рекетьорство. Но и тук едноличната „Ремс строй“ обжалва разясненията, направени от община Сливен.

Kандидат за кмет се е сбил с член на избирателната комисия

Kандидат за кмет на община Антоново се е сбил с член на избирателната комисия в село Трескавец, съобщи "Дарик нюз". „Помолили са...

Още малко за фирмите на Анка Ангелова - почти на 100% ЕООД.

Вписани в Търговския регистър от нейно име са 14, повечето през 2017 г.

От общо 50 на брой с 2 лева капитал са 16 дружества. Останалите са с по 5 лева, 50 лв., 5 000 лв., има една, която ѝ е прехвърлена с 50 000 лв. капитал.

В периода 2016-2017 г. са ѝ прехвърлени над 20 еднолични дружества. Общо 14 фирми са станали нейна собственост по-рано, в периода 2012-2015 г. Едно от дружествата е с ограничена отговорност (ООД), има и едно ЕТ за оптика, което си е уж нейно от 2013 г.

Тя е прехвърлила само едно свое дружество на друг – „Барбус БГ 1“ ЕООД.

Баща и дъщеря загинаха при катастрофа

Баща и дъщеря от Варна са загинали при катастрофа крайАнтоново, съобщават от ОД на МВР в Търговище. Колата им се е блъснала в крайпътно...

Според управителя и собственик на специализираната строителна фирма „Автомагистрали – Черно море“ АД инж. Димо Димов фирми като тази – с 2 или 100 лева капитал, без биография, обикновено блокират обществени поръчки с цел рекет.

„При мен не смеят да идват, защото знаят, че аз не им обръщам внимание, но за да се откажат, изнудват фирмите срещу някакви парични възнаграждения. Поне това съм го чувал. А това си е пълен рекет. Не мога да кажа дали стигат и до самите възложители, може би. Но колегите в България знаят, че аз не искам да имам нищо общо с такива "предприемачи", които рекетират, и с такива ръководители, които се поддават на рекет“, коментира инж. Димов.

През последните години, казва той, - се явиха и много фирми, които нямат нищо общо с тяхната професия - да строят инфраструктурни проекти.

„Те смятат, че като спечелят някой обект, ще спечелят и много пари за по-добро бъдеще. Погледнете някои от по-големите обекти и ще стигнете до същия извод. Малко останаха фирмите, чиито собственици и ръководители са истински професионалисти в своята област - пътно строителство, високо строителство. Повечето са просто предприемачи. Аз лично се радвам, че имаме много млади инженери - между 25 и 30 години, които много сърцато работят. Търсим обекти и в България, и в чужбина. Наистина на нас ни е трудно“, коментира шефът на „Автомагистрали – Черно море“.

По думите на инж. Димов понякога Законът за обществени поръчки се прилага. Но понякога самите възложители променят условията на търговете. Някои допускат „кухи“ фирми, други - не.

„Зависи от възложителя. Ако той иска да му се свърши работата, си спазва закона. Може да се направи предквалификация, да се изберат фирми, доказали се в този бранш и между тях да стане състезанието. А някои възложители, които искат да наложат нови фирми, които са без история, залагат други условия в търга - правят ги такива, че да спечели фирмата „Х“. А другата - че има обороти, че може да свърши работата по-качествено и в срок, й се слагат по-ниски оценки, за да мине на по-задна позиция и да спечели определената фирма. И такива фирми, които излязоха от нищото, вече имат строителна история и в момента са големи. Но предквалификация може да се направи. Явяват се, да речем, за по-големите обекти 20-30 фирми. Според представянето им, според CV-то, според извършеното, остават на финалната права примерно 3 до 5 фирми. И тогава се прави търг за цена между тях. Тоест, възложителят си избира изпълнители, доказали се във времето - независимо чужди или български. И така няма да се допускат случайни фирми - без обороти, с 5 лева капитал, те направо ще отпадат“, убеден е инж. Димо Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com