Трето наводнение в Априлово, евакуират хората

29823
Трето наводнение в Априлово, евакуират хората
Снимка: БГНЕС

За трети път през тази година в село Априлово, в община Попово, бяха наводнени осем къщи и стотици декари земеделски земи. Пострадалите семейства са настанени при роднини и няма опасност за живота и здравето им.

Кметът на Априлово Сергей Стоянов обобщи пред БНР, че на този етап ситуацията е овладяна, а основната причината за системните наводнения е големият водосбор от реките и язовирите в селата Лиляк, Пресиян и Росина.

"Прелива реката. Навсякъде е наводнено, просто ад. Ситуацията е бедствено положение, какво да ви кажа. Наводнени са къщите. Евакуирахме хората", заяви кметът.

Специалисти от Община Попово, екипи на Гражданска защита, пожарната и полицията са в селото Априлово, за да координират аварийно-спасителните действия.

Нивата на реките в Ловешка област са се покачили значително след падналите валежи през последното денонощие. Най-сериозно е повишението на нивото на река Осъм в Троян. Днес то е три пъти по-високо, като е достигнало почти метър, при 27 сантиметра вчера. Двойно се е покачило и в Ловеч, където също е достигнало един метър.

Повишило се е и нивото на река Вит в Тетевен. Там тази сутрин са измерени 132 см, при 88 вчера.

Най-много дъжд в Ловешка област е валял в районите на троянското село Черни Осъм - 34 литра на кв. м. и град Априлци - 32 литра на кв. м. Над 20 литра са измерени в Ловеч, Тетевен, Рибарица и Шипково.

Част от Ловеч и селата Лесидрен и Сопот в община Угърчин са останали без ток тази сутрин заради аварии причинени от влошените метеорологични условия. Захранването вече е възстановено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com