За дълг от 7000 лв., частен съдебен изпълнител взима стока за 50 000 лв.

3913
За дълг от 7000 лв., частен съдебен изпълнител взима стока за 50 000 лв.
Снимка: Thinkstock

Частният съдебен изпълнител Стойко Аспарухов от Търговище e иззел стока за 50 хиляди лева от магазина на Гюнай Ахмедов от Търговище заради дълг на търговеца от 7000 лв. Дългът е взет като физическо лице, а законът забранява конфискация на активи на фирмата, съобщи bTV.

Гюнай Ахмедов завел и спечелил дело сръщу Аспарухов. Съдия изпълнителят е осъден на пробация и е задължен да върне парите на Гюнай. До ден днешен търговецът не може да възстанови сумата си, защото съдия изпълнителят прехвърлил всичките си активи на свои близки. Стойко Аспарухов продължава да има лиценз, въпреки злоупотребите, посочва "Правен свят".

Частен съдебен изпълнител: Сървърът на TV7 ще бъде иззет

Сървът на TV7 е бил посочен от пълномощника на синдиците като една от най-скъпите вещи и той ще бъде иззет, каза съдебният изпълнител Н...

"Тоя човек продължава да работи и няма институция в България, която да го накара да спре да работи, а аз имах едно малко магазинче, работихме си изкарвахме си някакви парички, всичко беше нормално, а в момента съм безработен", разказва Гюнай. Потърсен в кантората му в Търговище, Аспарухов не бил открит на работното си място.

Адвокат Десислава Филипова пък разказва, че има практика, при която съдебният изпълнител раздробява дълг от 1000 лева на по 10 лева и се образуват отделни изпълнителни дела, в които се таксуват както адвокатски възнаграждения, така и такси. Често неправомерно се начислявали над 400 лева на длъжник за изпращане на писма до банки, в които длъжника дори няма сметка.

"Това изглежда законно, но е недобра практика и становището на камерата от години е било, че това не трябва да се прави. Има няколко наказани съдебни изпълнители именно за това", коментира председателят на камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Законът позволява на държавата да отнеме лиценза на недобросъвестен съдия изпълнител, само ако той има влязла в сила ефективна присъда. Пробацията и доказаната злоупотреба не са достатъчни.

Бомба бе обезвредена в кантората на частен съдебен изпълнител в Пловдив

Бомба е била обзвредена в кантората на частен съдебен изпълнител в центъра на Пловдив, предаде сайта на в. "Марица". Все още не е ясн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com