Григор Димитров започна ударно в Барселона, победи Вердаско

12951
Григор Димитров започна ударно в Барселона, победи Вердаско
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си на турнира на клей в Барселона. Поставеният под №13 се наложи с 6:2, 6:7 (4), 6:3 над испанския ветеран Фернандо Вердаско.

Българинът показа силна игра в първия сет и заслужено стигна до успех. Последва равностоен втори сет, в който двамата си размениха по един пробив преди да се стигне до тайбрек. Там Вердаско бързо реши нещата в своя полза, след като поведе с 1:6 и не след дълго изравни резултата в частите.

Решителната трета част започна с два бързи пробива за хасковлия. Той поведе с 4:1, но скоро след това испанецът опита да се върне в мача и върна един от пробивите. Резултатът бе намален до 4:3, но последва спечелен сервис гейм от Димитров, а веднага след това и нов пробив, който сложи точка на спора в този мач. 

С тази победа Григор Димитров продължава към 1/8-финалите. Там той ще срещне изненадата на турнира Николас Яри, който елиминира Александър Зверев.

Първи сет

1:0 - Мачът започна по отличен начин за Григор Димитров, който спечели първия си сервис гейм на 0.

1:1 - Гришо спечели и първата точка от втория гейм, но последва добра реакция на Фернандо Вердаско, който взе следващите четири точки, а с това и гейма.

2:1 - Нов отличен гейм за българина, в който той не даде нито една точка на съперника.

3:1 (пробив) - Българският №1 продължи със силната си игра и това му спечели възможност за пробив при сервис на испанския съперник. Вердаско спаси първата точка, но при втората изкара бекхенда си в аут по диагонала и пробивът е факт.

4:1 - От своя страна Вердаско отговори със силна игра и опит да върне пробива. Той стигна до 15:40 и изпусна общо четири точки за пробив, за да може Гришо да затвърди направения в предния гейм пробив.

4:2 - Димитров отново бе по-агресивният играч, който с добре пласираните си удари успя отново да си спечели точка за пробив. Вердаско обаче не позволи втори такъв и спечели подаването си.

5:2 - От своя страна Гришо държеше подаването си, без да дава отново надежди за пробив на съперника и се приближи с още една крачка към спечелването на сет №1.

6:2 (СЕТ!) - Григор отново успя да стигне до пробив. Този път с него 13-ят поставен сложи точка на спора в първия сет и си спечели правото да сервира първи в началото на втората част.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Втората част започна изненадващо трудно за сънародника ни. Испанският ветеран на два пъти стигна до точки за пробив, но 13-ят поставен не трепна и в крайна сметка стигна до успеха в откриващия гейм на сет №2.

1:1 - Двамата започнаха истинска битка на корт "Рафа Надал" в каталунската столица. В гейм продължил над 5 минути българинът притисна сериозно сервиращия си съперник, който обаче намери път към спечелването на подаването си.

2:2 - С леки затруднения Гришо успя да поведе с 2:1, а веднага след това Вердаско отговори с гейм спечелен на 0, за да върне равенството.

3:2 - Григор Димитров поведе с комфортното 40:0 в третия си сервис гейм. Той допусна двойна грешка, но веднага след това се реваншира и отново излезе напред в резултата.

3:3 - Втората част продължи да бъде така трудна за Вердаско, който имаше проблеми в своя сервис гейм, но за момента битката продължава без пробиви в сет №2.

3:4 (пробив) - Рязко формата на Гришо спадна и в гейм №7 той изпусна инициативата и това доведе до първи пробив на сметката на испанеца.

4:4 (пробив) - Веднага обаче пробивът бе върнат. Българинът не остави никакви шансове на Вердаско, поведе с 0:40 и скоро пробивът бе факт.

5:5 - Двамата си размениха по още един гейм на свой сервис, за да стане краят на сета още по-любопитен.

6:7 (СЕТ) - Във втория сет логично се стигна до тайбрек, след като двамата нямаха време за повече пробиви. Там Вердаско бе безупречен. Той стигна до два минипробива и си осигури пет сетбола при 1:6, като сложи точка на спора в частта след успех с 4:7.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Третият сет започна със силна игра на Григор. Той направи пробив на 0, а с това и първата крачка към спечелването на мача.

2:0 - Малко по-трудно, но все пак успешно Гришо взе и първия си сервис гейм, за да затвърди направения на старта пробив.

3:0 (пробив) - Третият сет продължи да се развива по план за 13-ят в схемата на турнира в Барселона. Той реализира втори пореден пробив, който дойде значително по-трудно от първия, но му гарантира комфортен аванс в решителната част.

4:0 - Българинът продължи силните си изяви, като затвърди и втория си пробив.

4:1 - Вердаско все пак успя да изтрие 0-та срещу името си в петия гейм на сет №3. 

Светът изумен от Григор

Григор Димитров спечели първата си титла от 2014 г., след като победи с 6:2, 2:6, 6:3 световния номер 5 Кей Нишикори във финала на турн...

4:3 (пробив) - Сякаш от нищото испанският ветеран се върна в срещата. Той стигна до пробив за 4:2, след което спечели и подаването си, за да намали изоставането си.

5:3 - Българският №1 намери начин да спре серията на своя съперник. Българинът  охлади страстите на корт "Рафа Надал" със спечелването на осмия гейм.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българският представител се завърна след контузия в рамото, която обаче още го тормози и това беше видно по време на участието му в Монако. В Барселона обаче той ще даде всичко от себе си, след като вече се срина до №43 в света и няма право на грешки, ако иска да се завърне в елита на мъжкия тенис.

Срещу Фернандо Вердаско той е изиграл 8 двубоя, като победите са поделени - по 4. На клей кортове - каквито са тези в Барселона, испанецът води с 2:1 победи, а при последната им среща на "червено" на "Ролан Гарос" преди година ветеранът беше безкомпромисен и спечели в 3 сета. Най-скорошният им сблъсък беше през миналия август в Торонто, когато Димитров спечели с 2:1, но на много по-бърз корт от този в Барселона.

Гришо има да защитава четвъртфинал от миналогодишното си участие в турнира. Тогава той отпадна от Пабло Кареньо Буста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Стана ясен първият 1/2-финал на Мастърс турнира в Маями (ВИДЕО)

Григор Димитров - Карлос Алкарас: Кога и къде да гледаме 1/4-финала в Маями?

Карлос Алкарас: Григор Димитров е много труден съперник, трябва да покажа най-добрия си тенис

Гришо: Най-накрая, този турнир бе като криптонит за мен, чакам с нетърпение мача с Алкарас

Спорт по телевизията днес – 27 март 2024 г.

Вездесъщ Григор Димитров направи уникален обрат и си осигури мач с Карлос Алкарас (ВИДЕО)

Най-великият мач пойнт: Как Джокович отказа Вавринка в 5-сетов трилър (ВИДЕО)

Григор след 46-минутната победа: Не си спомням да съм имал толкова бърз мач (ВИДЕО)

Григор Димитров - Хуберт Хуркач: Кога и къде да гледаме 1/8-финала в Маями?

Гришо прегази германец експедитивно и чака силен, но удобен противник в Маями (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис