Официално: Без точки от турнира в Уимбълдън за мъжката и за женската ранглиста

8084
Официално: Без точки от турнира в Уимбълдън за мъжката и за женската ранглиста
Снимка: Getty Images

Заради забраната руски и беларуски играчи да не играят на един от най-известните тенис турнири в света – Уимбълдън, в него няма да се печелят точки за ранглистите на ATP и WTA. Това потвърдиха от двете асоциации - на мъжете-професионалисти и на жените-професионалисти. За по-малките турнири - тези в Куинс и Ийстбърн, точките обаче се запазват. Така една от най-известните надпревари в света ще се превърне на практика в демонстративна.

"С огромно съжаление обявяваме решението си, но просто останахме без друг вариант", написаха от ATP. Оттам добавят, че това е било изключително трудно решение. "Правото на тенисистите да получават място на турнирите на база на резултатите си и без да се сблъскват с каквато и да е форма на дискриминация е един от основополагащите принципи на ATP. Решението на "Уимбълдън" да откаже участие на руските и беларуските тенисисти е в разрез с този принцип, както и обективността на световната ранглиста. Нашата позиция е в подкрепа на равните възможности, които играчите имат. Поради тези обстоятелства с огромно съжаление заявяваме, че няма друг вариант освен да не присъждаме точки за ранглистата на тазгодишното издание на "Уимбълдън", се казва в официалното съобщение.

"Уимбълдън" зачеркна руснаците и беларусите - така печели Путин

В средата на тази "страстна" седмица войната в Украйна предизвика трус и в света на спорта. Организаторите на "Уимбълдън" решиха - без ...

ATP подчертава, че подобно на "Уимбълдън" също осъжда действията на руското правителство срещу Украйна, но това не оправдава действията от организаторите на турнира и дискриминацията срещу въпросните играчи.

Подобна е позицията и на WTA, откъдето обясниха, че решението е било трудно. "Говорим за защита на равните възможности за състезание", казаха оттам.

От английска страна изразиха недоволството си от решението. "Не можем да приемем, че участието или успеха на Уимбълдън ще се използва от пропагандната машина на руския режим, който чрез силно контролираните държавни медии често използва спортните успехи", се казва в съобщение на организаторите на Уимбълдън, цитирано от BBC.

Мярката може да доведе до масов бойкот на голяма част от играчите, които са твърдо против санкциите срещу колегите си от Русия и Беларус. Освен това не е ясно какво ще стане с точките на миналогодишния шампион Новак Джокович. Ако той загуби тези 2000 точки, ще загуби и първото си място в ранглистата.

Джокович разкритикува Уимбълдън заради забраната за руснаци и беларуси

Сръбският тенисист Новак Джокович разкритикува "безумното" решение на Уимбълдън да забрани участието на руски и беларуски играчи в тазг...

Същевременно обаче украинският тенисист Серхий Стаховски, който се бие в родината си срещу руската армия, публикува гневен статус в Twitter. "Никога не съм си представял, че някой ще застане на страната на завоеватели и убийци ... но ми се струва, че дори приятелите ми тенисисти съжаляват колаборационистите от Русия и Беларус".

Това е втори сериозен трус за турнира от Големия шлем. Уимбълдън бе единственият, който не се проведе през 2020-а заради пандемията от коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

"Сякаш Федерер се беше вселил в Григор, Дими беше под пара!"

Григор Димитров - Александър Зверев: Кога и къде да гледаме 1/2-финала в Маями?

Григор разкри ключа към успеха срещу Алкарас и загърби кошмарната серия срещу Зверев

Режим "тенис Бог": Григор Димитров преподава на Карлос Алкарас (ВИДЕО)

Извънземният магьосник Григор Димитров смаза №2 в света Карлос Алкарас! (ВИДЕО)

Стана ясен първият 1/2-финал на Мастърс турнира в Маями (ВИДЕО)

Григор Димитров - Карлос Алкарас: Кога и къде да гледаме 1/4-финала в Маями?

Карлос Алкарас: Григор Димитров е много труден съперник, трябва да покажа най-добрия си тенис

Гришо: Най-накрая, този турнир бе като криптонит за мен, чакам с нетърпение мача с Алкарас

Спорт по телевизията днес – 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис