Окончателно: Джокович загуби делото и ще бъде депортиран от Австралия

5428
Окончателно: Джокович загуби делото и ще бъде депортиран от Австралия
Снимка: Getty Images

С единодушно решение на съдебния състав на Федералния съд на Австралия Новак Джокович загуби обжалването на решението за повторно анулиране на неговата виза.

Така сърбинът ще бъде депортиран и няма да вземе участие в Откритото първенство на Австралия, което започва утре в Мелбърн. Първият му мач трябваше да е в понеделник (17 януари). Потвърденото анулиране на визата му означава, че сръбският тенисист няма право да влиза в страната в срок от три години.

По време на процеса в неделя защитата на Джокович пледира пред тримата съдии, че основанията на правителството са "невалидни и нелогични" и се базират единствено на "негативно настроение срещу тези, които не искат да се ваксинират".

Надал: Не съм съгласен с много от нещата, които Новак направи в последните две седмици

Australian open ще бъде страхотен турнир, независимо дали Джокович участва", заяви световният номер 6 Рафаел Надал по повод продължаващ...

Този път предмет на съдебния спор бе дали Джокович представлява "здравен риск за австралийското общество...". "Неговото присъствие в Австралия подклажда настроения против ваксинацията, водещи до отказа на други неваксинирани хора да се ваксинират" - на такава база министър Хоук взе решение, явно уважено от федералния съд.

Според защитата на световния номер едно, основанията за решението на министъра на имиграцията в Австралия са, че Джокович е бил с позитивен ковид тест на 16.12.21, негативен на 22.12.21 и е диагностициран като асимптоматичен на 27.12.21. Това се счита за "нисък риск за общественото здраве" от австралийските здравни служби, казват адвокатите на сърбина, но въпреки това Хоук му спира визата, защото може да е риск за общественото здраве и реда в Австралия.

При вземането на решението, съдия Джеймс Алсоп подчерта, че съдът решава относно "законността" на решението на министъра на имиграцията, а не относно "справедливостта и мъдростта" на решението. Писмените мотиви за решението ще бъдат тепърва публикувани и то не днес.

Припомняме, че сагата със световния №1 продължи близо две седмици. Той обяви, че е получил медицинско изключение за ваксинация и ще пътува за Мелбърн. След кацането си бе задържан и визата му бе отхвърлена. Обжалва, а след няколкодневен престой в хотел за бежанци и карантинирани - бе освободен. Тогава съдия постанови, че правата му не са спазени от граничния контрол. Министърът по имиграцията Алекс Хоук и в петък привечер упражни правото си, като отново поиска депортиране на тенисиста. Федералният съд се събра със съкратен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

18-годишният Илиян Радулов е на 1/2-финал на ITF турнир в Испания

Джокович разкри "тайната" да е номер 1 в света дори и на 37 години

Сумата, която спечели Григор Димитров от Мастърса в Монте Карло

Григор Димитров изпусна два мачбола и отпадна от 7-ия в света в Монте Карло (ВИДЕО)

Гришо взе двудневния си мач с Кецманович и се класира на 1/8-финалите в Монте Карло (ВИДЕО)

Новак Джокович посочи един турнир като цел №1 за 2024 година

Дъжд спря Григор Димитров да приключи Кецманович в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com