Пътят към финала е открит: Как Григор може да "взриви" Ролан Гарос

40730
Пътят към финала е открит: Как Григор може да "взриви" Ролан Гарос
Снимка: GettyImages

Силният старт на Григор Димитров на Ролан Гарос дава надежди, че българинът може да стигне далеч в надпреварата в Париж. Отличната форма на Гришо, комбинирана с още няколко външни фактора, ни карат да вярваме, че през тази година родният тенисист може да стигне исторически първи финал в Големия шлем.

Как и защо Григор може да стигне финал на Ролан Гарос

Откритото първенство на Франция е най-слабият турнир за Григор в Големия шлем. Дебютът на българина на Ролан Гарос е през 2011-та, а оттогава не е пропускал участие. За 11 години най-предното класиране на Димитров е 1/8-финал през 2020 година, където отпада от Стефанос Циципас.

През тази година обаче има всички основания, за да вярваме, че Гришо ще подобри най-добрия си резултат на Ролан Гарос. Нещо повече: при добри стечения на обстоятелствата той може да стигне до мач за титлата. Макар и това да звучи малко вероятно и дори нереалистично, шансовете са налице.

Григор Димитров

Сезонът на клей за Григор Димитров

Още през миналата седмица Григор Димитров показа, че се намира в най-добрата си форма от доста време. Българинът достигна първия си финал на ATP турнир от 2018-а насам, след като излезе в мач за титлата на надпреварата на клей в Женева. Макар и да не спечели, Гришо показа игра на много високо равнище.

Загубите на Григор от Алкарас и Джокович

От предишните турнири от сезона на клей, в които участва Григор, трудно могат да се направят генерални заключения. Българинът падна от Иржи Лехечка в Монте Карло, отказа се от мач срещу Алекс де Минор заради заболяване в Барселона, а в Мадрид и Рим отстъпи съответно на световните номер 1 и 3 - Карлос Алкарас и Новак Джокович.

Григор Димитров и Новак Джокович

Финалът в Женева и стартът на Ролан Гарос

След това дойде и победната серия в Швейцария, където Гришо взе скалпа на 9-ия в света Тейлър Фриц, а преди това победи Роберто Карбайес Баена и Кристофър О'Конъл. На финала той отстъпи на Николас Джари. Добрата игра в Женева бе продължена с експресна победа над квалификанта Тимофей Скатов на Ролан Гарос.

Вторият съперник на Григор в Париж

Във втория кръг на Ролан Гарос Григор Димитров ще премери сили с 49-ия в света финландец Емил Руусувуори, с когото до момента не са играли един срещу друг. Финландецът започна трудно участието си в Париж, след като трябваше да играе пет сета, за да победи Грегоар Барер в изтощителен мач, продължил 4 часа и 17 минути.

Григор Димитров

Яник Синер (евентуално) чака Гришо в третия кръг

Като цяло жребият на Ролан Гарос бе благосклонен към Григор Димитров - на пътя му са сериозни, но не и непреодолими съперници. Ако победи Руусувуори, в третия кръг го очаква евентуално Яник Синер. Италианецът е 9-ти в света, като тази година победи Гришо в Маями, но на твърда настилка. Димитров го е побеждавал на клей в Рим през 2020-та.

Зверев или Тиафо на пътя на Григор към финала

Победа над Синер (или Даниел Алтмайер) в третия кръг го праща на 1/8-финал - фазата, която Гришо е достигал само веднъж на Ролан Гарос. Там потенциално го очаква мач срещу Александър Зверев или Франсис Тиафо - други двама елитни тенисисти, над които българинът има победи и е способен отново да ги надвие.

Александър Зверев и Григор Димитров

Отпадането на Даниил Медведев 

На 1/4-финалите се очакваше да дойде и мач срещу световния номер 2 Даниил Медведев, който е водач в половината на Гришо в схемата на турнира. Руснакът обаче сензационно отпадна още в първия кръг и така на практика увеличи сериозно шансовете на други играчи от тази половина да стигнат по-далеч в надпреварата.

Постижим 1/2-финал и (почти) невъзможен финал

След отпадането на Медведев най-вероятните потенциални съперници на Григор Димитров на четвъртфиналите са Алекс де Минор и Борна Чорич, като и двамата загубиха по един сет на старта на Ролан Гарос. Друг вариант е Йошихито Нишиока, който пък стартира с 5-сетова победа. И трите имена отново са по силите на Гришо.

При евентуален полуфинал Григор Димитров може да срещне две от младите звезди на световния тенис - Холгер Руне или Каспър Рууд. Тук вече задачата за Гришо ще бъде значително по-трудна, тъй като и двамата тенисисти играят много силно на клей (и не само) и са сред фаворитите за финал на турнира.

Холгер Руне

Мечтата за Григор - финал срещу Джокович или Алкарас

Дори и само стигане на 1/2-финалите обаче, би било страхотен успех за Григор. Той е играл три полуфинала в Големия шлем, разпределени в останалите три турнира, като може да направи "Голям шлем от полуфинали". Излишно е да казваме, че при евентуален финал българинът най-вероятно ще срещне Новак Джокович или Карлос Алкарас.

Макар и Ролан Гарос тепърва да започва, Григор Димитров "на хартия" има своите шансове за много предно класиране. Достигане до финал е оптимистична прогноза, за която все пак има предпоставки да се сбъдне. Съвсем реалистична прогноза обаче е Гришо да счупи рекордното си класиране на Ролан Гарос, прескачайки 1/8-финалите.

Докъде ще стигнат силите на Григор Димитров на Ролан Гарос - предстои да видим.

Автор: Стефан Йорданов

 

ОЩЕ: 5-часовата битка, в която Надал отказа Григор Димитров от финал на Големия шлем (ВИДЕО)

Григор Димитров и Карлос Алкарас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Стана ясен първият 1/2-финал на Мастърс турнира в Маями (ВИДЕО)

Григор Димитров - Карлос Алкарас: Кога и къде да гледаме 1/4-финала в Маями?

Карлос Алкарас: Григор Димитров е много труден съперник, трябва да покажа най-добрия си тенис

Гришо: Най-накрая, този турнир бе като криптонит за мен, чакам с нетърпение мача с Алкарас

Спорт по телевизията днес – 27 март 2024 г.

Вездесъщ Григор Димитров направи уникален обрат и си осигури мач с Карлос Алкарас (ВИДЕО)

Най-великият мач пойнт: Как Джокович отказа Вавринка в 5-сетов трилър (ВИДЕО)

Григор след 46-минутната победа: Не си спомням да съм имал толкова бърз мач (ВИДЕО)

Григор Димитров - Хуберт Хуркач: Кога и къде да гледаме 1/8-финала в Маями?

Гришо прегази германец експедитивно и чака силен, но удобен противник в Маями (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис