Нацистите провеждат Ванзейска конференция, на която изготвят план за ликвидирането на евреите

5118
Нацистите провеждат Ванзейска конференция, на която изготвят план за ликвидирането на евреите

1942 г.

Ванзейска конференция е съвещание на представители на министерствата и други властови структури на нацистка Германия, проведено в Берлин на 20 януари 1942 г. край езерото Ванзее във вила Марлир. На тази конференция е прието решение за начините и способите за привеждане в ход на „Окончателното решение на еврейския въпрос“ — програма за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се използва термина „Холокост“.

Геноцидът над евреите започва още преди Ванзейската конференция. След нахлуването на Германия в СССР на окупираните територии са задействани специални подразделения „Айнзацгрупен“ (на немски: Einzatzgruppen), чиято главна задача е идентифицирането и изтребването на еврейското население. Тези подразделения са подчинени на Министерството по сигурността на Райха, оглавявано от Райнхард Хайдрих. На 31 юли 1941 г. Херман Гьоринг подписва заповед за назначаването на Хайдрих за отговорен за „окончателното решаване на еврейския въпрос“.

Загива Индже войвода

Индже войвода е един от най-прославените български хайдути. Истинското му име е Стоян. Получава прякора си "Индже" (от турски "ince"...

На 29 ноември 1941 г. Хайдрих разпраща покани за конференция, на която да бъдат обсъдени най-ефективните и икономични пътища за решаване на задачата по унищожаване на милиони евреи в Европа. Сред поканените са ръководители на СС, високопоставени членове на НСДАП и представители на различни министерства в нацистка Германия. Първоначалната дата за провеждане на конференцията е 9 декември 1941 г., но е отложена за 20 януари 1942 г. За място на конференцията Хайдрих избира уютната и живописна берлинска вила Марлир, намираща се на брега на езерото Ванзее. Гостите са поканени на закуска в 9:00 ч., а заседанието е предвидено за 12:00 ч.

В дневния ред на конференцията са залегнали множество въпроси, основно от технически характер, на които е трябвало да отговорят представителите на изпълнителната власт на Райха, а принципното решение на еврейския въпрос вече е било прието от Хитлер. Един от най-горещо дискутираните въпроси е бил проблемът със смесените еврейско-арийски бракове — да се считат ли за евреи хора, на които един от родителите е евреин а другият немец, и как да се постъпва с тези които имат еврейска баба или дядо. Решение по този въпрос така и не е прието и е отложено за някое от следващите заседания.

Адолф Айхман, който води протокола на конференцията, съобщава на присъстващите, че в съответствие с получената по-рано заповед на Хитлер, трябва да се пристъпи незабавно към изселване на евреите в Източна Европа (на територията на окупираната Полша, където впоследствие са построени множество концлагери). В протокола не се говори в прав текст за газови камери и крематориуми, а за „каторжен труд, при който, да се надяваме, повечето ще измрат“, както и за това, че трябва да има оцелели, доколкото те могат да се превърнат в ядро за възраждане на евреите.

Стенографираният от Айхман протокол е преработван по-късно многократно от Мюлер и Хайдрих. Отпечатани са около 30 екземпляра, обозначени с гриф „Държавна тайна“ и са изпратени на участниците в конференцията, или съответно на техните работни места. Пред края на войната участниците в конференцията унищожават своите копия, но едно все пак е намерено през 1947 г. в архива на Министерството на външните работи. Това е екземпляр № 16, принадлежал на Мартин Лутер.

В протокола ясно са отбелязани целите на конференцията — разработването на ясен план за реализиране на „окончателното решение на еврейския въпрос“ и съгласуването на действията на различните ведомства. Главен отговорник за изпълняването на плана е Химлер.

Приета е Търновската конституция

Търновската конституция е първата българска конституция, приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание във Велико Търново, сле...

Хайдрих накратко излага пред присъстващите главните „достижения“ на нацистката расова политика до момента. Сред тях са Нюрнбергските расови закони и принуждаването им към емигриране. Същевременно се отбелязва, че първоначалната политика за принуждаване на евреите да емигрират не оправдава надеждите. Главна причина е отказът на всички потенциални страни да приемат еврейски бежанци и липсата у бежанците на средства за емиграция. Освен това се отбелязва, че в началото на войната Химлер забранява еврейската емиграция, считайки я за опасна.

Предложено е ново решение на еврейския въпрос: „Изселване на евреите на изток“ (кодово наименование на плана за изтребване на евреите в концлагери на територията на Полша). На вниманието на присъстващите е представен списък — статистическа оценка на еврейското население във всяка от европейските страни, всичко 11 милиона евреи. В този списък особено внимание заслужава броя на евреите в Албания — 200 души. Това свидетелства за мащабите на замисленото „окончателното решения на еврейския въпрос“, което трябва да засегне всички евреи — до последния. Нито един от тези 11 милиона не е трябвало да остане жив.

На 31 януари 1942 г. Адолф Айхман изпраща срочни заповеди до командния състав на полицията, тайните служби за сигурност и ръководителите на СД, съдържащи подробни указания за подготовката за депортиране на евреите от Германия, Австрия и Чехия. От този момент започва систематичният и щателно разработен геноцид.

Преди войната съществуващите концентрационни лагери са използвани от нацистите за задържане на противниците на режима. След като войната започва, са построени множество нови концлагери. Само на територията на Полша нацистите създават 300 лагера изключително за евреите. Концлагеристите са използвани за каторжен труд в нечовешки условия, за да се използва работната сила на тези, които все още могат да работят. Малко преди конференцията вече е построен и първият лагер на смъртта, предназначен основно за масово, промишлено унищожаване на хора, а след него са изградени още пет лагера, всички те на територията на Полша.

Източник: Уикипедия

Стартира виртуалната енциклопедия Уикипедия

Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...