Медиите трябва да разбиват псевдонаучните митове

4655
Медиите трябва да разбиват псевдонаучните митове
Снимка: Thinkstock

"Асоциацията на европейските журналисти-България" отбелязва с недоумение решението на вестник "Труд" да постави като челно заглавие на броя си от 16 юли псевдонаучно твърдение, което насажда омраза. Всеки, преминал край будка за периодичен печат и погледнал първа страница на вестника в понеделник (16 юли), е видял с огромни букви да пише: “Чумата донесли бежанци от Турция”.

От текста става ясно, че това е подозрение на някои от местните животновъди, които всъщност не могат да си обяснят как заразата по животните ги е достигнала (бел. ред. - вероятно всичко тръгва от доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), в който се описва как собственика на едно от стопанствата, където се твърди, че има зараза, е намерил няколко дни преди случая бутилки от минерална вода до обора с животни и предполага, че те са хвърлени от преминаващи мигранти),

Чума от (не)правоподобни истини

Мерките по избиване на дребнопреживни животни в Ямболско предизвикаха невиждан в най-новата история на България отпор, като истерията в...

Ролята на медиите е да проверяват фактите и да служат на обществения интерес, като разбиват противоречащи на науката митове. Ако това беше направено, трябваше да се посочи как според експертите се разпространява PPR вирусът и какви са хипотезите за възникването на огнището.

В статията са цитирани редица представители на организации и институции, но не е потърсено мнението им точно по този въпрос. Вместо това непроверено твърдение на хора без квалификация е изведено в заглавие, което го официализира като факт.

Подобно действие освен погрешни представи как се разпространява заразата и какви са адекватните мерки за ограничаването ѝ, насажда и ксенофобия. В ситуация, когато голяма група от граждани е решила да вземе нещата в свои ръце и да попречи на държавните институции да изпълнят предвидените мерки, е абсолютно недопустимо тази енергия да се канализира и да се насочва срещу напълно невинни хора.

За съжаление, в последните дни, видяхме как традиционните медии трудно успяват да се справят с тенденции, зародили се в социалните мрежи, каквато е чисто санитарно-ветеринарен въпрос да се превърне в междуетнически. Това внесе изключително силен ирационален заряд и вместо обществото да дискутира как най-ефективно да се защити животновъдството и поминъка на стопаните не само в този регион, но и в цялата страна, се появиха откровено нацистки конспиративни теории за това как се цели "обезбългаряване" на региона и заселването му с мигранти, как външни сили (Европейският съюз/Запада) плащат за това, как самолети с бежанци кацат тайно на военно летище край Ямбол. Разпространиха се и снимки на част от служителите, работещи на място за ограничаването на заразата, с коментара, че тези хора са от ромски произход и заключението, че щом е така, очевидно става дума за атака срещу “българщината”.

Фалшивите новини - исторически примери далеч преди популизма на Тръмп

Терминът "Фалшиви новини" стана особено популярен, откакто Доналд Тръмп се впусна в политиката. Тръмп успя да стане президент на САЩ и ...

Заради изключително бързото и лесно разпространение на подобни наивни теории, които обаче имат своята аудитория, отговорност на медиите е да предоставят проверена и балансирана информация и винаги да търсят компетентни мнения. Наличието на няколко авторитетни ветеринарни факултета в България и традициите, които има страната в тази област, предполагат лесен достъп до експерти на високо ниво. Абсолютно безотговорно е при подобен потенциал, медия да застава зад анонимни твърдения на хора без необходимите познания.

Автор: Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com