Ракка и Мосул не са краят – ИД си е заплаха

9791
Ракка и Мосул не са краят – ИД си е заплаха
Снимка: Getty Images/Guliver

Дълго време светът наричаше сирийския град Ракка "столица на Ислямска държава". Това се промени. След три години под контрол на групировката и четири месеца на ожесточени сражения, градът падна. От територията около него с размер колкото Македония, днес джихадистите контролират отделни селища в пустинните райони на Източна Сирия.

В медиите, включително в България, победата в Ракка е смятана за победа над "Ислямска държава" (ИД). Не е учудващо. Преди 2013 година, когато за първи път се появиха отрядите на ИД, много хора никога не бяха чували за този северен сирийски град, който някога дори не беше показван на прогнозата за времето по сирийската национална телевизия. От спокойно и смесено като население градче, Ракка се превърна в център на събитията от 2014 година насам, когато джихадистите прогониха местните сили на Свободната сирийска армия. Възползвайки се от хаоса на гражданската война, избухнала през 2012 година, ИД завладяха огромни територии в Сирия, свързвайки ги с вече завладените иракски територии. 35% от Сирия беше под контрола на ИД и още 30% от Ирак. Така че, победата в Ракка, която успяха да постигнат подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили, никак не е за подценяване и за страничния наблюдател това означава изчезване на групировката.

Тилърсън: Падането на Рака не е краят на "Ислямска държава"

Освобождението на сирийския град Рака от „Ислямска държава“ не означава, че борбата с групировката е приключена. Това зая...

Но ситуацията е далеч по-различна. Всъщност, експертите както на Запад, така и в арабските страни, се подготвят за нова вълна от атаки на "Ислямска държава". Организацията показа неведнъж, че е готова за времето, в което териториите ѝ ще бъдат отнети. Лидерите на "Ислямска държава" още преди година дадоха да се разбере, че имат намерението да преустановят сегашната дейност на организацията и да я върнат към корените ѝ на паравоенна група. Бившият ѝ говорител Абу Мохамад ал Аднани дори заяви, че няма значение колко градове контролира "Ислямска държава", нито колко територия, защото е по-важна идеята и нейния стимул, който предизвиква у последователите. Ето защо, още през 2016 година, групировката започна да преориентира дейността си към атаки навън.

"Ислямска държава" не е победена. Напротив, планът на организацията е да изчака враговете си на терен в Близкия изток, докато прегрупира силите си и междувременно да вдъхновява последователи по цял свят да продължават битките в своите държави на произход. В момента, когато идваха първите новини, че Ракка е паднал, експертите по сигурност в ЕС се притесняваха най-вече за възможността спящи клетки да бъдат активирани.

В Ирак, откъдето произлизат корените на "Ислямска държава", силите за сигурност се подготвят за нови вълни от атаки. Официални лица изразяват опасения, че едва ли биха могли да спрат нападения, извършвани от един или двама души, на каквито станахме свидетели през последните две години.

Макар да не се казва директно, истината е, че светът никога не е виждал подобна опасност от тероризъм, както днес. При разговорите със служители по сигурността от европейски служби, оценката е една и съща: не се знае истинският капацитет на "Ислямска държава" да нанася атаки, нито има ясна представа колко точно голяма е мрежата на организацията. ИД показа, че може да нанася както единични нападения в европейски столици, така и да извършва офанзиви, дори когато е в състояние на отстъпление. Дори сега, година след като джихадистите бяха прогонени от иракския град Рамади, те успяха да атакуват и убият полицаи в покрайнините му. В Сирия през последния месец започна нова офанзива, която кулминира в завладяването на градове дълбоко в Централна Сирия.

И друг път групировката е била отблъсквана, макар и под други имена. До 2008 година местният клон на Ал Кайда, който по-късно се превръща в ИД, участва в редица операции срещу американските сили в Ирак, обединявайки се с мрежите на стария режим на Саддам Хюсеин. След 2011 година "Ислямска държава" в Ирак, както се нарича преди нахлуването в Сирия, има само 700 членове и е смятана за толкова малка опасност за сигурността, че наградата за залавянето на лидера ѝ пада от 5 милиона долара на 100 000.

Превземането на Ракка – това ли е краят на "Ислямска държава"? (ВИДЕО)

"Ислямска държава" (ИД) загуби основната си крепост в Сирия. Това безспорно е новината на вчерашния 17 октомври що се отнася до Близкия...

За по-малко от три години, групировката се променя от паравоенна до военна сила няколко пъти. За това време ИД се превърна в най-богатата и вдъхваща страх групировка в света.

Към момента, "Ислямска държава" има около 13 000 бойци в Ирак и Сирия по данни на Международната коалиция срещу ИД. Това е близо 14 пъти повече от силите, които джихадистите имаха през 2011 година, а днес се смята, че се намират в отстъпление.

Нещо повече - за четирите години, през които ИД успя да завземе редица градове в Сирия и Ирак, групировката успя да изгради силна мрежа от поддръжници, а деца израснаха с присъствието ѝ. Социалните мрежи са мястото, където ИД има отделен живот и именно там пропагандата продължава да върви на пълни обороти. За да извърши атентат някой, не е нужно да вижда човека, който му възлага задачата, стига да има мобилен телефон и интернет. Посредством апликации за чат, ИД прехвърля огромна информация към своите поддръжници в цял свят дори в момента. Ако отворите някоя от тези групи, ще видите ежедневна активност, споделяне на клипове, съобщения, постери и инструкции за нанасяне на атаки.

Макар командирите и висшите членове на "Ислямска държава" да не се намират извън Сирия и Ирак, членове на организацията и нейни поддръжници са групирани в клетки и очакват заповеди. Според разузнавателните данни, няколкостотин от тях са разположени в Европа и още толкова в Турция.

"Ислямска държава" все още контролира територия. Джихадистите имат засилено присъствие в над 10 000 квадратни километра по течението на река Ефрат в Сирия и Ирак. Според наличната информация, повечето от командирите на организацията се намират именно в този район и свободно преминават границата между двете страни при градовете Букамал и Каим.

Сирийската опозиция: Превзехме столицата на "Ислямска държава"

Крепостта на "Ислямска държава" в Сирия - Ракка, е напълно освободена от джихадистите. Това твърдят подкрепяните от САЩ Сирийски демокр...

Не бива да се забравя, че клоновете на "Ислямска държава: в Северна Африка и Азия са повече от активни и извършиха редица операции, в това число в Източен Афганистан. В някои райони, които се смятат за прочистени, отново се появяват бойците на ИД. Такъв е случаят с Либия, където до края на 2011 ИД контролираха зона по крайбрежието около град Сирт, но бяха изтласкани. Но сега те публикуваха видео, заснето само на 50 км югозападно от града. "Ислямска държава" успя да пусне корени и далеч на изток, във Филипините, където армията едва успя да изтласка 600 бойци, нахлули в Марави. Боевете, продължили от март досега, превърнаха града в руини, а над 200 000 души напуснаха домовете си.

"Ислямска държава" се възползва от грешките на противниците си, за да оцелее. И засега се получава: иракските сили, вместо да атакуват Каим и да унищожат последните територии, държани от терористите, нападнаха кюрдите в Киркук, предизвиквайки задълбочаване на криза, която може да повлияе на бъдещето на самия Ирак; в Сирия, Сирийските демократични сили, които изтласкаха джихадистите от Ракка, са изправени пред проблеми отвътре и особено с големия въпрос какво ще правят от тук нататък. В Европа и САЩ, националистите стават все по-видими и това помага на пропагандата на групировката, а службите се провалят с проследяването на заподозрени.

"Ислямска държава" отива на нивото, което беше преди 2011 година – т.е. от военна организация към терористична мрежа - а това може да бъде много опасно. Осъзнаването, че ИД не е изчезнала, е важно, за да се намери правилната стратегия и в крайна сметка да бъде победена организацията.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com