Задава ли се брутална цензура в Германия?

7294
Задава ли се брутална цензура в Германия?
Снимка: Getty Images / Guliver

Само след половин месец в Германия в сила влиза нов закон (NetzDG), с който на социалните мрежи ще се налагат огромни глоби - до 50 млн. евро, ако не изтриват в срок от 24 часа нелегално съдържание, включително такова, считано за "език на омразата". За постове, при които не е толкова явно нелегално съдържание или реч на омраза, ще има седемдневен срок за реакция. Най-вече ще бъдат засегнати мрежи като Facebook.

Противоречивият закон предизвика много дебати в най-голямата европейска държава. Критици твърдят, че големите глоби ще доведат до твърде голяма внимателност от страна на социалните мрежи, които ще започнат да трият твърде много неща, включително и такива, които не са незаконни.

Какво се счита за "незаконен език на омразата" в Германия?

Законът няма да промени това, което вече се счита за език на омразата в Германия. Няма да бъдат създадени нови обвинения и престъпления. Категориите в него варират от "формиране на терористични организации" до много по-свободно мъгливото "обида на религиите, религиозните и идеологически сдружения".

В допълнение към това, някои германски закони ограничават определени неща, които са позволени в повечето други страни по света. Така например, използването на нацистка символика, както и знамена и флагове на екстремистки групи, е забранено.

Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълне...

По-ранен законопроект на германските власти забраняваше "очернянето на президента на Федералната република", но този текст беше свален заради големи критики.

Новият законопроект също е критикуван, тъй като не предоставя легален механизъм за защита на хората, чиито постове в социалните мрежи, могат да бъдат погрешно изтрити.

Кой трябва да се притеснява?

Опозицията срещу новото германско законодателство идва от широк спектър на групи и политици, както вляво, така и вдясно. От Facebook също не одобряват германския закон.

В спора се намеси и ООН. Специалният докладчик за свободата на словото към ООН Дейвид Кайе писа до германските власти, за да ги предупреди относно потенциалните опасности от закона.

Сърбия като България: Арестуват две жени поради заплахи срещу Вучич във Facebook

В Сърбия задържаха две жени поради "отправени заплахи срещу президента Александър Вучич в социалните мрежи". Двете жени - майка и дъще...

"С тези 24 часа и седем дневни крайни срокове, ако сте компания, ще искате да избегнете глобите и лошия имидж на платформата си. Ако има оплакване за пост, просто ще го изтриете. Каква ви е изгодата да го оставите? Мисля, че най-вероятният резултат, ще бъде по-голяма цензура", заяви представителят на ООН.

"Репортери без граници" също твърдят, че новият германски законопроект е вдъхновил "драконовски" закон за онлайн медиите в Русия.

"За" и "против"

Все пак в Германия има и гласове в подкрепа на това законодателство, които твърдят, че социалните мрежи трябва да са по-отговорни за езика на омразата и нелегалното съдържание.

Анас Модамани, който е мигрант от Сирия и живее в Берлин, бе погрешно обвинен в тероризъм. Той стана известен, след като се снима с Ангела Меркел по време на посещението ѝ в един от мигрантските лагери. По-късно се разпространи фалшива информация, че той е участвал в атентати.

Facebook уличи Русия във финансиране на дезинформационна кампания

От социалната мрежа Facebook заявиха, че са разкрили, финансирана от Русия дезинформационна кампания за разпространение на предизвикващ...

Модамани се опитва да съди Facebook заради това, че компанията не прави достатъчно, за да спре оклеветяването му, но през март 2017-та година загуби делото.

От другата страна на дебата е фотожурналистът Маркус Хибелер, който е съдил Facebook заради премахнат пост. Той казва, че е написал следното на немски: "Не трябва да заслоняваме мюсюлманите и със сигурност не и исляма, който никога не е претърпявал просвещение или реформация от критиките".

Постът му е бил изтрит от Facebook, а профилът му получава забрана да публикува за седем дена. След това той съди компанията и печели делото с помощта на адвоката си Йоаким Щайнхофел, като постът му е възстановен, а от компанията на Марк Зукърбърг му се извиняват. Той твърди, че не вярва Facebook да се справи успешно с филтрирането на постовете и смята, че просто ще последва масово триене и на напълно легално съдържание - заради прекомерна предпазливост или незнание.

Щайнхофел вече е открил специален блог, в който дава примери за неизтрито нелегално съдържание и за изтрито легално такова. Например Facebook не премахва пост, в който пише: "Евреите - в газовите камери". Именно затова юристът смята, че мотивът зад новия закон е опит на политическата класа в Германия да овладее социалните мрежи, за да контролира политическия дебат в страната. И посочва, че в Германия има действащи закони относно нелегалното съдържание в социалните мрежи - просто трябва да бъдат прилагани.

Същевременно германският правосъден министър Герд Билен е на по-различно мнение. Според него, въпреки че германското законодателство и сега задължава социалните мрежи да трият нелегално съдържание и език на омраза, то нямало правила кога да го правят, как да се организират и как да изглежда системата им за оплаквания от нелегално съдържание.

Facebook вече няма да рекламира страници с фалшиви новини

Facebook обяви, че страниците, които разпространяват фалшиви новинарски материали, вече няма да могат да рекламират във водещата онлайн...

"Не блокират достатъчно. Не смятаме, че ще има проблем с прекомерно блокиране, защото те искат да имат клиенти. Никоя частна компания в Германия или другаде не е задължена да гарантира свободата на словото. Това е нещо, което правителството прави, но не и частните компании", заяви Билен.

Какво мисли Facebook

Говорител на Facebook заяви пред BBC, че компанията не може да гарантира, че няма да има грешки и случаи, при които легално съдържание бива изтрито.

"Законът не е правилният начин да се бориш с езика на омразата онлайн. Той стимулира триенето на съдържание, което очевидно не е нелегално. Този закон би довел до прехвърлянето на комплексни правни решения от обществените власти към частните компании. Няколко правни експерти вече заявиха, че законопроектът противоречи на германската конституция и европейското право", заяви говорител на американската технологична компания.

Автор: Патрик Еванс, BBC; Превод: Агенция "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com