500 лични лекари не достигат у нас

1098
500 лични лекари не достигат у нас
Снимка: Pixabay

"500 лични лекари не достигат у нас, а в малките населени места един лекар обикаля десетки села, за да имат хората личен лекар." Това съобщи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Припомняме, че днес, 19 октомври, е Денят на българския лекар - честваме Св. Йоан Рилски.

"Проблемът е голям. През 2015 година 67% от личните лекари са били над 50-годишна възраст, след 10 години ще са над 60-годишна възраст. При липсата на млади колеги тогава ще стане голям проблем, тъй като никой не е по-силен от времето и ние лека-полека ще излизаме от системата", допълни още д-р Киров пред БНТ.

Обмислят създаването на национален център за трансплантиране на костен мозък

Здравни експерти се обединиха около идеята за създаване на национален център за трансплантиране на костен мозък и стволови клетки. Про...

"Нищо не идва след нас, там е проблемът, защото нашата специалност не е толкова атрактивна. Ако беше, щеше да има наплив. Трябва да се подобрят условията за работа и да има кариерно развитие. Трябва да има акцент за развитието на първичната помощ и като квалификация и възможности за квалификация. Да се специализира обща медицина е най-трудно. Специализантът няма откъде да получи възнаграждение. В новия бюджет няма увеличение", обясни още експертът.

По думите му "не е достойно да се говори едно, а да се прави друго. В нашата специалност трябва да бъдат въведени по-нови технологии. Конвенционалната ехография трябва да влезе и при нас. Например имате бъбречна криза – може да се види веднага има ли запушване или не."

Общото мнение на личните лекари е, че "по-малко преглеждаме, отколкото пишем, има какво да се направи, даваме своите предложения, но системата е много тромава."

"Всички виждат, че царят е гол, ние дори го казваме и предлагаме как да го облечем, само че трябва да има разбиране. Дали сме предложение как да се промени Наредбата за специализация, дали сме предложение за бюджет. Ние сме малки предприятия за здраве. Ние сме лекари като всички останали със своите знания и умения. При нас годишно се извършват 30 млн. прегледа", напомни д-р Любомир Киров.

Планира се сериозно увеличение на бюджета на Здравната каса

Имаме уверения за сериозно увеличение на бюджета на Здравната каса. Това каза здравният министър проф. Николай Петров, който не пожел...

Според него трябва да се предвиди до 40-годишна бройка прием на студенти в тази специалност. Така в рамките на 10 години поне 400 млади общопрактикуващи лекари ще придобият специалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com