Адвокатите май успяха: Ще бъдат извадени от закона за пране на пари

2487
Адвокатите май успяха: Ще бъдат извадени от закона за пране на пари

Адвокатите вероятно ще бъдат изключени от задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и главният секретар Стефка Въжарова се срещнаха с председателя на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според съобщение на ръководството на Висшия адвокатски съвет Данаил Кирилов напълно е споделил мотивите на защитниците. От съвета вече са готови с текст, който да бъде внесен при предстоящ ремонт на закона, пише в. Сега.

В четвъртък ще бъде пратено писмо на шефката на парламента Цвета Караянчева. Според адвокатите в закона трябва да се запише, че yпpaжнявaщите aдвoĸaтcĸa пpoфecия нe пpилaгaт мepĸитe пo закона и нe дoĸлaдвaт инфopмaция, пoлyчeнa пpeди, пo вpeмe нa или cлeд cъдeбнo пpoизвoдcтвo или в пpoцeca нa oпpeдeлянe нa пpaвнoтo пoлoжeниe нa ĸлиeнт, освен когато той тъpcи юpидичecĸи cъвeт, зa да пере пари или финaнcиpa тepopизъм. Защитата на адвокатската тайна е задължение и на държавата, припомнят адвокатите. Те организираха протест в понеделник, подготвят шествие и в четвъртък.

Адвокати готвят протести заради закона за пране на пари

Адвокати ще протестират заради Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП). Конкретната причина - според него всички, които са по...

Според юристите текстът от закона, който ги задължава да докладват клиентите си при съмнение за пране на пари, нарушава конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Законът е в сила от миналата година. Той задължава адвокатите за: комплексна проверка на клиентите, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти, разкриване на друга информация за целите на закона за прането на пари.

Адвокатурата имаше право да оспори разпоредбите в Конституционния съд, но се активизира едва сега, след като много адвокати започнаха да протестират, че законът ги превръща в доносници. Конкретният повод е изискването десетки хиляди души, сред които и адвокатите, да пращат всяка година в ДАНС планове за антикорупционно обучение. В крайна сметка ръководството на адвокатурата се срещна с шефовете на ДАНС и се разбраха, че това изискване важи за Висшия адвокатски съвет, но не и за всеки адвокат поотделно. След това ГЕРБ обеща да промени закона.

Парадоксалното е, че такава привилегия няма да бъде предоставена на нито една друга гилдия, неправителствена организация или свободна професия, задължена по закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com