Агенция "Митници" маха тестовете за интелигентност, кандидатите масово се проваляли

32642
Агенция "Митници" маха тестовете за интелигентност, кандидатите масово се проваляли
Снимка: БГНЕС

Кандидатите за митничари вече няма да държат тест за интелигентност. Финансовото министерство предлага отмяна на тези изпити с мотива, че се налага да се облекчи процедурата за назначаване на кадри в Агенция "Митници" (АМ). Оказва се, че много висок процент от желаещите да работят в АМ нямат елементарни познания и логично мислене, провалят се на тестовете и свободните места остават непопълнени.

Агенция "Митници" въведе тест за обща култура за първи път през 2010 г., защото се оказа, че напиращи за работа не знаят дали Гъpция ни е южна или ceвepна cъceдка и през кои държави може да е преминала задържана на нашата граница пратка наркотици, тръгнала от Колумбия. После тази проверка отпадна, защото имаше много скъсани. Но през 2015 г. тогавашният директор на митниците Ваньо Танов върна изпита, за да вдигне нивото на кадрите, припомня в. "Сега".

Агенция "Митници" има нов зам.-директор

Зам.-началникът на столичната митница Юлиан Мирков е назначен за зам.-директор на Агенция "Митници". Заповедта за назначаването му е по...

Сега обаче пак е на ред облекчаване на процедурата за назначаване, за да се насърчи интересът към митническата професия и на конкурсите да се явяват по-голям брой кандидати, пише в мотивите на МФ. Според предложените промени в Наредбата за професионалната и психологическа пригодност при назначаване в системата на митниците ще отпаднат изпитите за интелигентност не само за новаците, но и за служителите, които кандидатстват за по-висок пост.

За сметка на това обаче се въвежда тест за интегритет. Става дума за изследване за професионална и психологическа пригодност "поради спецификата на митническата дейност и високите изисквания към служителите", пише в мотивите. На практика проверката за интегритет трябва да подскаже дали кандидатът е склонен да взима рушвети и да не "забелязва", ако негови колеги прекрачват закона.

И тестовете за интегритет не са новост. Изпитите за лоялност и неподкупност бяха въведени преди години, но дадоха трагични резултати. Така например близо 60% от митничарите от Капитан Андреево бяха заведени от психолога в графа "контрапродуктивни". При попълването на въпросника те с лекота признали, че са нарушавали закона между 5 и 10 пъти и е нормално да се "покрива" колега и че има и благородни лъжи на работното място.

Подобни кадрови неволи има и МВР. Вътрешният министър Валентин Радев вече много пъти се оплаква, че кандидатите за работа в полицията се провалят на тестовете за интелигентност, а често не могат да покрият и физическите нормативи. "Да започнем от това колко е трудно да намерим качествени хора. Колко много отпадат от тях поради образователни и всякакви други причини... Може би критериите ни да са високи", каза той преди около месец. Друг проблем според силовия министър е, че на конкурсите се явяват едни и същи хора. След като се изложат на изпитите в една областна дирекция, отиват да се пробват в друга.

8 обвинени за манипулиране на данни в системата на Агенция "Митници"

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за митнически престъпления чрез използ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com